Recensie

Recensie Film

Blunderend naar een te vroeg graf

Misdaad ‘Piranhas’, over de jongste rekruten van de georganiseerde misdaad, vertelt competent een welbekend verhaal over de opkomst en ondergang van een straatjongen.

Minderjarige jochies worden als voetvolk gerekruteerd door de maffia in ‘Piranhas’.
Minderjarige jochies worden als voetvolk gerekruteerd door de maffia in ‘Piranhas’.

Roberto Saviano’s misdaadkroniek Gomorra, dat de netwerken en de bendeoorlogen van de Napolitaanse Camorra blootlegde, heeft tot een revival van het Italiaanse misdaadgenre geleid: sociaal-realistische ‘faction’ vol couleur locale zoals de tv-serie Gomorra (Napels), Suburra (Ostia) en Romanzo Criminale (Rome).

De speelfilm Piranhas is een bewerking van Roberto Saviano’s roman La paranza dei bambini (‘De kinderen in de sleepnetten’) over de rekrutering van minderjarig voetvolk door maffiagroepen. De ambitieuze 15-jarige Nicola smeedt handig een coalitie met een telg uit een gesjeesd misdaadgeslacht en een aan huis gekluisterde don die dringend voetsoldaten nodig heeft. Zo promoveert hij via zijn eerste moord razendsnel van straathandel in hasj tot het grote geld, merkkleding, dure meubels, een model als vriendin en een vaste tafel in de nachtclub. Maar Nicola’s naïeve droom om een ouderwetse man van eer te worden strandt in overmoed, impulsiviteit en geblunder.

Een welbekend, competent verteld opkomst-en-ondergang-verhaal over lefgozertjes die solliciteren naar een te vroeg graf. Maar zonder de epische tragiek van – bijvoorbeeld – het Braziliaanse Cidade de Deus. Daarvoor blijft deze Napolitaanse tienerbende te amorf en mist de kwetsbaar ogende acteur Francesco Di Napoli als Nicola het noodzakelijke vonkje gevaar.