Adam Neumann treedt af als topman WeWork

De positie van de topman van WeWork kwam vorige week onder druk te staan toen het bedrijf bekendmaakte dat de geplande beursgang werd uitgesteld.

Adam Neumann, oprichter en topman van WeWork,, is dinsdag afgetreden.
Adam Neumann, oprichter en topman van WeWork,, is dinsdag afgetreden. Foto ark Lennihan/AP

Adam Neumann, topman van vastgoedbedrijf WeWork, is dinsdag opgestapt. Hij blijft aan als niet-uitvoerend directeur. Financieel directeur Artie Minson en vicevoorzitter Sebastian Gunningham nemen zijn taken voorlopig over.

De positie van Neumann kwam vorige week onder druk te staan toen WeWork bekendmaakte de geplande beursgang voorlopig uit te stellen. Het bedrijf kreeg veel kritiek en er zou te weinig interesse zijn van investeerders in een beursgang.

Neumann zegt in een persbericht dat alle kritische berichten van de afgelopen tijd over hem een „flinke afleiding” zijn geworden. „Ik heb besloten dat het in het belang van het bedrijf is als ik aftreed als directeur.” Minson en Gunningham bedanken Neumann in de verklaring voor „zijn visie en passie” waardoor het bedrijf de afgelopen negen jaar kon groeien.

Lees ook: Deemoedig WeWork stelt beursgang uit

Kritiek

Een deel van de kritiek was gericht op de flamboyante Neumann. Zo trok de 40-jarige oprichter van het bedrijf 700 miljoen dollar (627 miljoen euro) uit WeWork door voor de geplande beursgang een deel van zijn aandelen te verkopen. Ook verhuurde hij zijn eigen woonruimte aan zijn bedrijf. De complexe bedrijfsstructuur van holdings, panden en onderlinge belangen tussen Neumann, zijn vrouw en zijn bedrijven, zorgde voor argwaan bij investeerders.

Het vastgoedbedrijf, dat werkplekken verhuurt op ruim vijfhonderd locaties wereldwijd, maakte sinds de oprichting in 2010 nog nooit winst. Het bedrijf heeft ook vier locaties in Amsterdam.

Lees ook: De roes rond het hippe WeWork is voorbij