Aanklacht tegen Taghi opnieuw uitgebreid

Taghi wordt nu ook officieel verdacht van onder meer de moorden op misdaadblogger Martin Kok en spyshophouder Ronald Bakker.

Zware beveiliging door politie en marechaussee dinsdag bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Zware beveiliging door politie en marechaussee dinsdag bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

De aanklachten tegen de voortvluchtige verdachte Ridouan Taghi zijn uitgebreid. Taghi is nu ook officieel beschuldigd van de moord op spyshophouder Ronald Bakker in 2015, poging tot en moord op misdaadverslaggever Martin Kok en poging tot moord op Khalid B. in 2016. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na afloop van de besloten pro-formazitting in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

Ook wordt Taghi ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om een spyshop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka of handgranaten naar binnen te gooien. De aanklacht tegen Said R., de handlanger van Taghi die eveneens voortvluchtig is, is ook uitgebreid met de poging tot en moord op misdaadblogger Kok. In het strafproces rond Taghi staan in totaal zestien verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord.

Lees ook: Moord op advocaat legt grote druk op rechters

Niet openbaar

De tussentijdse zitting van dinsdag, waarin de zaak niet inhoudelijk werd behandeld, was niet toegankelijk voor pers en publiek. Die beslissing nam de rechtbank vrijdag na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. De rechtbank zegt dinsdagavond in een verklaring dat de veiligheidsbelangen deze pro-formazitting zwaarder wegen dan het belang van openbaarheid.

Hoewel niet vaststaat dat de aanslag op Wiersum een direct verband heeft met deze strafzaak, moet de rechtbank wel rekening houden met die mogelijkheid. Dat betekent dat de veiligheid van alle procesdeelnemers mogelijk in het geding is. Naar het oordeel van de rechtbank kon deze pro forma-zitting daarom slechts met gesloten deuren plaatsvinden.

Oorspronkelijk zou ook donderdag een pro-formazitting plaatsvinden, maar deze gaat niet door omdat dinsdag alles is besproken. Het proces wordt op 12 en 13 december voortgezet met een volgende tussentijdse zitting. De rechtbank benadrukt dat de beslissing om de deuren te sluiten alleen betrekking heeft op de zittingen van deze week.