870 miljoen euro boete Daimler om dieselschandaal

Afgelopen zomer moest Daimler 60.000 auto’s terugroepen omdat de wagens sjoemelsoftware zouden bevatten.

Daimler moest afgelopen zomer al 60.000 auto's terugroepen vanwege sjoemelsoftware.
Daimler moest afgelopen zomer al 60.000 auto's terugroepen vanwege sjoemelsoftware. Foto Thomas Kienzle/AFP

De Duitse autofabrikant Daimler moet een boete van 870 miljoen euro betalen vanwege fraude met de uitstoot van auto’s. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz wordt verweten onvoldoende toezicht te hebben gehouden waardoor auto’s meer vervuilende stikstofoxiden konden uitstoten dan uit tests bleek. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Stuttgart dinsdag laten weten.

Lees ook: Daimler roept 60.000 auto’s terug in dieselschandaal

Daimler schrijft „in het belang van het bedrijf” niet in hoger beroep te gaan. Verder meldt het bedrijf dat de boete geen invloed heeft op de financiële prognoses voor dit jaar.

Het bedrijf moest afgelopen zomer van het Duitse ministerie van Transport 60.000 dieselauto’s van het merk Mercedes-Benz terugroepen. De auto’s zouden sjoemelsoftware bevatten die ervoor zorgt dat de auto’s tijdens controles minder uitstoot konden meten dan op de weg. In reactie op de verplichte terugroepactie gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing af. Naar eigen zeggen moest de fabrikant miljarden euro’s opzij leggen wegens lopende rechtszaken en de terugroepactie.

Verder werd dinsdag bekend dat de topman van Volkswagen, Herbert Diess, samen met president-commissaris Hans Dieter Pötsch en voormalig topman Martin Winterkorn is aangeklaagd wegens marktmanipulatie rondom het dieselschandaal. Ze worden ervan verdacht de markt opzettelijk te laat te hebben geïnformeerd over de kosten van het dieselschandaal. Ook de oud-topman van Audi, Rupert Stadler, werd afgelopen zomer beschuldigd van bedrog, indirecte betrokkenheid bij het verstrekken van valse certificaten en van strafbare reclame in het dieselschandaal.