‘VVD-Kamerlid Van Haga verbouwde pand zonder vergunning’

Het is niet de eerste keer dat Van Haga negatief in het nieuws komt omtrent zijn vastgoedactiviteiten. In 2018 bleek dat hij zijn huurders ondermaats behandelde.

Na de bouwstop kwam Wybren van Haga volgens verschillende bewoner„woest” en „op een zeer agressieve manier” verhaal halen.
Na de bouwstop kwam Wybren van Haga volgens verschillende bewoner„woest” en „op een zeer agressieve manier” verhaal halen. Foto Jerry Lampen/ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga heeft begin dit jaar zonder vergunning een van zijn panden verbouwd. Dat blijkt maandag uit onderzoek van SBS-programma Hart van Nederland. Het gaat om een verbouwing in het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje. Daar moesten de balken worden vervangen en werden voorzetwanden en een trap geplaatst.

Volgens de wet moet bij een verbouwing van een monument een vergunning worden aangevraagd. Een bewoner tipte de gemeente Haarlem, waarna die begin april het werk onmiddellijk stil liet leggen. Volgens verschillende bewoners die anoniem willen blijven kwam het Kamerlid „woest” en „op een zeer agressieve manier” verhaal halen na de bouwstop, aldus Hart van Nederland.

Hoewel een inspecteur concludeerde dat er geen vergunning was, is Van Haga niet beboet. Bij een volgende overtreding krijgt hij een dwangsom van 25.000 euro opgelegd.

Een woordvoerder van Van Haga wil niet reageren. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff laat journalisten weten de berichtgeving rondom Van Haga dinsdag in de fractie te bespreken.

Integriteitscommissie

Het is niet de eerste keer dat Van Haga negatief in het nieuws komt omtrent zijn vastgoedactiviteiten. In 2018 bleek dat hij de huurders van zijn Amsterdamse panden structureel ondermaats behandelde. Zo dreigde hij eventuele boetes te verhalen op huurders.

Een integriteitscommissie van de VVD concludeerde dat Van Haga „niet ernstig verwijtbaar” had gehandeld, maar dat de combinatie van ondernemer en Kamerlid „onwenselijk” is. Van Haga gaf toen aan dat hij zou „afzien van bemoeienis van de bedrijfsvoering van mijn bedrijven en de verhuur van de panden die ik privé bezit”.

Lees ook Steeds weer komt Wybren van Haga in het nieuws, en de nieuwsstroom houdt maar niet op

In juli stapte Van Haga met te veel alcohol op in de auto, waarna hij werd aangehouden. Van Haga noemde zichzelf daarop „geen heilige”. Van Dijkhoff moest hij 5.000 euro doneren aan de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers.