Koningspaar viert Koningsdag 2020 in Maastricht

Dit jaar vierden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de verjaardag van de koning in Amersfoort.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Jong Hoogeveen tijdens een streekbezoek aan Zuidwest-Drenthe.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Jong Hoogeveen tijdens een streekbezoek aan Zuidwest-Drenthe. Foto Robin Utrecht/ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren Koningsdag komend jaar in Maastricht. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Het programma dat het koningspaar op 27 april 2020 zal volgen om de verjaardag van de koning te vieren, wordt later bekendgemaakt.

De afgelopen jaren was het koningspaar in Amersfoort (2019) en Groningen (2018). Hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane vergezelden hen toen.

Uitgenodigd door de burgemeester

Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht, heeft het koningspaar persoonlijk uitgenodigd, aldus een woordvoerder. Dat de Limburgse hoofdstad vervolgens als gaststad gekozen is, noemt Penn-te Strake „een absolute eer”.

De burgemeester zegt dat de komende maanden gewerkt wordt aan „een interessant en feestelijk programma” gebaseerd op de „twee zielen van de stad”. Maastricht is, aldus Penn-te Strake „een van de oudste steden van Nederland, maar ook met een van de jongste en meest internationale bevolking”. Het programma zal volgens de burgemeester een verhaal vertellen „van innovatie en traditie”r.

Eind vorige maand werd Maastricht gepasseerd als gaststad voor het Eurovisie Songfestival. Rotterdam werd toen verkozen dat evenement in mei 2020 te mogen organiseren. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat „de locatie voor Koningsdag volledig losstaat van de keuze voor de locatie van het Eurovisie Songfestival”.