Klimaat

VN: afgelopen vijf jaar waren de warmste jaren ooit gemeten

Nooit eerder was het zo warm op aarde als de afgelopen vijf jaar. Dat schrijven de Verenigde Naties in een rapport dat zondag is gepubliceerd, een dag voor de klimaattop in New York begint. De gemiddelde temperatuur op aarde tussen 2015 en 2019 was gemiddeld 1,1 graden Celsius hoger dan voor de industriële revolutie. De stijging is veroorzaakt door „wijdverspreide en langdurige hittegolven, branden die records hebben gevestigd en andere verwoestende gebeurtenissen zoals tropische cyclonen, overstromingen en droogte”. Ook schrijven de onderzoekers dat de stijging van het zeeniveau de afgelopen jaren is toegenomen. Zij stellen dat er momenteel te weinig gebeurt om deze ontwikkelingen te kenteren en roepen overheden op onmiddellijk nieuwe maatregelen te nemen. (NRC)