Israël

Palestijns-Israëlische partij steunt Benny Gantz als premier

De Palestijns-Israëlische fusiepartij Verenigde Lijst (Joint List) heeft zondag haar voorkeur uitgesproken voor Benny Gantz, de grootste rivaal van de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat meldt de krant Haaretz. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Arabische partij een Joodse leider steunt. Gantz heeft met deze steun nog geen meerderheid in het parlement. De Verenigde Lijst sprak de steun uit tegenover president Reuven Rivlin, die zondag begon aan zijn eerste overleg over de vorming van een nieuwe regering. In Jeruzalem ontmoette hij vertegenwoordigers van diverse partijen die zetels behaalden bij de parlementsverkiezingen van 17 september. Met dertien van de 120 zetels is de Verenigde Lijst de derde partij in de Knesset, het Israëlische parlement. (NRC)