Heeft Baudet zijn leden in de hand? | Racen in Zandvoort ondanks stikstofcrisis

De Haagse Stemming Met Thierry Baudet, Wopke Hoekstra en Lilian Marijnissen. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

De Haagse Stemming

Kritiek van kenners op de narco-brigade van minister Ferdinand Grapperhaus. Een FVD-borrel eindigt met een doodsbedreiging. En is de oplossing voor de stikstofcrisis lagere snelheden op de snelweg, maar wel racen in Zandvoort?

NARCO-BRIGADE: Een landelijke eenheid van zo’n honderd man, gericht op “oprollen, afpakken en voorkomen”. Na de moord op advocaat Derk Wiersum wil het kabinet een landelijke drugseenheid oprichten. Hoe die er precies moet uitzien, is nog onduidelijk. Maar de reacties onder kenners zijn vast kritisch. “We hebben toch al de Dienst Landelijke Recherche?” reageert Joop van Riessen, oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. „Ik kan me voorstellen dat ze bij politie denken: Jeetje, wat willen ze nu weer?” Daar staat de aanpak van georganiseerde misdaad al hoog op de agenda, zegt Bob Hoogenboom, hoogleraar fraude aan de Nyenrode Business Universiteit. Zowel Van Riessen als Hoogenboom zien andere oplossingen. Investeren in bronnen in wijken, gemeenschappen en organisaties. Het verbeteren van het uitwisselen van informatie. En, zeggen ze: neem een voorbeeld aan Italië, waar het afpakken van crimineel vermogen veel beter werkt.

DOODSBEDREIGING: Na een zomer vol relletjes leek de rust bij FVD even teruggekeerd. Maar niets is minder waar, bleek dit weekend. FVD organiseerde een borrel in Zuid-Holland. Daar bleken allerlei omstreden gasten rond te lopen, zoals Fausto Lanser, die zichzelf trots nazi noemt. Op dezelfde avond werd journalist Chris Aalbers geïntimideerd door Thierry Baudet: die wilde dat Aalbers op het podium zou komen, de journalist kreeg een lamp op zich gericht en Baudet stelde dat Aalbers de partij kapot wilde maken. Toen een FVD’er na die scene zijn lidmaatschap op wilde zeggen, werd die met de dood bedreigd. Baudet mocht graag opscheppen over het hoge ledenaantal van FVD, maar wat als dezelfde leden kiezers gaan afschrikken?

WEL RACEN IN ZANDVOORT: Hoe moet het kabinet de stikstofcrisis het hoofd bieden, waardoor 18.000 projecten op de tocht staan? Het kabinet wacht op adviezen van oud-minister Johan Remkes, die volgens het AD gaat adviseren om de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen en de veestapel te verkleinen. Op die manier moet worden voorkomen dat er te veel stikstof in natuurgebieden terecht komt. Van de duizenden projecten die nu mogelijk niet kunnen worden voortgezet, koos minister Bruno Bruins (Sport, VVD) er zondag eentje uit waar het kabinet er alles aan moet doen om het wel door te laten gaan: niet de versterking van de Afsluitdijk, maar de Formule 1-race in Zandvoort.

MISTER NEIN: Twee bijnamen heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) in en rond de Trêveszaal: ‘mister Nein’ en ‘de blokkeerfries’. Nu staan ministers van Financiën altijd bekend als strenge bewaker over de schatkist, maar de afgelopen maanden wil Hoekstra plotseling miljarden gaan uitdelen via een groot investeringsfonds. En dat leidde tot flinke irritatie binnen het kabinet. “Het werd een beetje de Wopke-show”, klaagt een bron binnen de coalitie. “Wopke had aan de lage rentestanden gesnoven en was een beetje high geworden”, stelt een ander. En op het ministerie van Financiën wordt ook niet direct enthousiast gereageerd: “Het gaat een beetje tegen onze natuur in. Wij zijn toch altijd degenen die kritisch moeten zijn op departementen die alsmaar extra geld willen uitgeven. En nu gaan we dat ineens zelf doen.” Het kabinet kiest daarom voor de formule ‘project zoekt geld’ – en niet andersom. Dat moet voorkomen dat partijen die allemaal iets uit de ruif willen voor hun eigen hobby’s de ruif leegroven.

COWBOY-TEAM: Eén van de pijnlijkste dossiers van het ministerie van Financiën blijft maar doorslepen: nu blijkt dat de top van het ministerie toestemming gaf voor het illegaal stopzetten van toeslagen, melden RTL Nieuws en Trouw. De zaak draait om een speciaal fraudeteam, dat ook wel het ‘cowboy-team’ werd genoemd. Zij zochten de grenzen van de wet op - en gingen daar ook overheen om fraude te achterhalen. Daardoor moesten honderden kwetsbare ouders kinderopvangtoeslag terugbetalen. Die kwamen daardoor in grote financiële problemen. Het fraudeteam kreeg ruim baan van het Managementteam Fraude, waarin topambtenaren vertegenwoordigd zijn. De vraag blijft: was de toenmalig staatssecretaris en huidig minister van Economische Zaken, Eric Wiebes (VVD), op de hoogte?

NOG EVEN OVER DE APB: Een goed, inhoudelijk en constructief debat, zagen praktisch alle fractieleiders na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen. Er ontsprong een nieuwe politieke consensus, over de noodzaak om het kapitalisme te hervormen. Maar Tom-Jan Meeus zag óók het begin van een nieuwe politieke botsing. Lodewijk Asscher – leider van de enige oppositiepartij die binnen de coalitie serieus genomen zou worden – benadrukte donderdag aan het eind van de beschouwingen het belang van politieke strijd. En Hugo de Jonge zei woensdagavond dat hij een nieuw kabinet Rutte niet zag zitten: “Na Rocky 1, 2 en 3 hadden we het ook wel gezien.” Benieuwd hoe de partijen uit het debat zijn gekomen? Luister naar de NRC-podcast Haagse Zaken, waar alle 14 fracties worden besproken.

QUOTE VAN DE DAG:

“Toch bleek dat de overheid na al die jaren voorspoed nog steeds last heeft van de snijwonden van de vorige twee kabinetten: Rutte I en Rutte II.”

De bezuinigingen uit voorgaande kabinetten veroorzaken grote problemen, concludeert NRC-columnist Marike Stellinga.