Carlos Ghosn mag tien jaar lang geen bedrijf leiden

Ghosn schikt met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC voor 1 miljoen dollar. In Japan loopt nog een rechtszaak tegen de voormalige baas van Nissan.

Carlos Ghosn (rechts) in Tokio, waar hij in huisarrest de strafrechtelijke procedure tegen hem afwacht.
Carlos Ghosn (rechts) in Tokio, waar hij in huisarrest de strafrechtelijke procedure tegen hem afwacht. Foto Issei Kato/Reuters

Carlos Ghosn, de van fraude verdachte voormalige topman van Nissan, heeft geschikt met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Hij moet 1 miljoen dollar (910.000 euro) betalen en mag tien jaar lang geen beursgenoteerd bedrijf leiden. Dat meldt de SEC maandag. Volgens de beurstoezichthouder heeft Ghosn jarenlang tegenover beleggers verhuld dat hij in totaal 140 miljoen dollar aan compensatie en pensioenvoordelen ontving.

Het betreft een civiele schikking tussen SEC aan de ene kant en Nissan, Ghosn en Greg Kelly aan de andere kant. Kelly, een andere voormalige Nissan-topman, betaalt volgens dezelfde schikking 100.000 dollar, Nissan 15 miljoen dollar. Nissan, Ghosn en Kelly hebben de beschuldigingen van SEC bevestigd noch ontkracht.

Strafrechtelijke procedure

In Japan loopt nog een strafrechtelijke procedure tegen Ghosn. De 65-jarige Fransman van Libanese afkomst zijn vier verschillende fraudegerelateerde misdrijven ten laste gelegd. Zo zou hij te weinig salaris hebben gerapporteerd aan de beurstoezichthouder van Japan. Vorig jaar november werd hij vanwege die beschuldigingen gearresteerd.

Ghosn was jarenlang topman van het samenwerkingsverband tussen Renault, Nissan en Mitsubishi, maar werd in 2018 ontslagen nadat de beschuldigingen naar buiten kwamen. Ghosn zit momenteel op borgtocht onder huisarrest in Tokio.