Dam tot Damloop stilgelegd vanwege hitte

De organisatie van de hardloopwedstrijd besloot zondagmiddag de laatste twee groepen deelnemers niet te laten starten vanwege de hitte.

Een renner ligt op de grond na de eindstreep van de Dam tot Damloop.
Een renner ligt op de grond na de eindstreep van de Dam tot Damloop. Foto Robin Utrecht/ANP

Vanwege de hitte mochten de laatste twee deelnemersgroepen van de Dam tot Damloop zondagmiddag niet van start gaan. De organisatie meldt dat er een risico is dat „een capaciteitsgebrek zou kunnen ontstaan in de medische hulpverlening aan de deelnemers”. Deze beslissing werd genomen na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente. Het gaat om vierduizend van de in totaal 45.000 deelnemers.

Bij de jaarlijkse Dam tot Damloop wordt een afstand van tien Engelse mijl (16.1 kilometer) afgelegd van Amsterdam naar Zaandam. De hardlopers waren verdeeld over negentien groepen, met elk een eigen starttijd. Op het moment dat de hardloopwedstrijd werd afgelast, was het 26 graden in de hoofdstad.

Hitte zorgde voor incidenten bij eerdere edities van de wedstrijd. In 2014 en 2016 overleden twee deelnemers als gevolg van een hitteberoerte. Dit jaar maakt de organisatie voor het eerst gebruik van koelbaden om deelnemers die oververhit dreigen te raken snel te kunnen verzorgen. Tien tot twintig hardlopers maakten daar zondag gebruik van.