Arabisch-Israëlische partij steunt Gantz als premier

Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Arabisch-Israëlische partij een Joodse leider steunt. Het blok rondom de grootste rivaal van premier Netanyahu heeft hiermee nog niet de benodigde 61 zetels.

Benny Gantz is de leider van de partij Blauw-Wit (Kahol Lavan).
Benny Gantz is de leider van de partij Blauw-Wit (Kahol Lavan). Foto Ronen Zvulun/Reuters

De Arabisch-Israëlische fusiepartij Verenigde Lijst (Joint List) heeft zondag haar voorkeur uitgesproken voor Benny Gantz, de grootste rivaal van de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat meldt de krant Haaretz. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Arabische partij een Joodse leider steunt. Het blok rondom Gantz heeft met deze steun nog geen meerderheid in het parlement.

Lees ook dit profiel van Benny Gantz: Deze oud-generaal kan Netanyahu verslaan

De Verenigde Lijst sprak de steun uit tegenover president Reuven Rivlin, die zondag voor het eerst overlegde over een nieuw te vormen regering. In Jeruzalem ontmoette hij vertegenwoordigers van diverse partijen die zetels behaalden in de parlementsverkiezingen van 17 september.

Partijleider Ayman Odeh van de Verenigde Lijst onderbouwt de beslissing van de partij in een opinieartikel in The New York Times. „Talloze mensen in Israël en over de hele wereld zullen dankbaar zijn dat er een einde wordt gemaakt aan het lange bewind van meneer Netanyahu, met corruptie, leugens en angst.”

61 zetels nodig

Met dertien van de 120 zetels is de Verenigde Lijst de derde partij in de Knesset, het Israëlische parlement. Dankzij de steun komt het blok rondom partij Blauw-Wit (Kahol Lavan) van oud-legerchef Gantz op 57 zetels. Momenteel heeft het blok rondom Netanyahu 55 zetels.

Lees ook: Nu begint het gevecht tussen Netanyahu en Gantz pas echt

Het blijft spannend: beide kampen beschikken nog niet over de benodigde 61 zetels. Daarvoor is het wachten op het oordeel van voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman. Zijn partij behaalde acht zetels. Lieberman heeft nog geen steun uitgesproken voor Gantz of Netanyahu.

De laatste keer dat een Arabische partij een Israëlische premier steunde, was in 1992. Toen werd goedkeuring uitgesproken voor Yitzhak Rabin, die de Oslo-akkoorden ondertekende met de Palestijnse leider Yasser Arafat, wat een doorbraak in het Israëlisch-Palestijnse conflict moest worden.