Kandidaat-Statenlid FVD zegt lidmaatschap op wegens ‘intimiderende actie’

Sonny Spek, kandidaat-Statenlid van Forum voor Democratie heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd na intimidaties aan het adres van journalist Chris Aalberts tijdens een borrel van de partij.

Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst in Zaandam.
Thierry Baudet tijdens een bijeenkomst in Zaandam. Foto David van Dam

Kandidaat-Statenlid van Forum voor Democratie in Zuid-Holland, Sonny Spek, heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd na een „intimiderende actie” aan het adres van een journalist door partijleider Thierry Baudet. Dat maakte hij vrijdagavond bekend via Twitter.

Tijdens een borrel van Forum voor Democratie vrijdagavond zou op journalist Chris Aalberts een spotlight gericht zijn, terwijl partijleider Thierry Baudet een toespraak hield. Baudet zou hem vervolgens een „sekteleider” hebben genoemd. Voor Spek, die deze actie „intimiderend” noemde, was het reden zijn lidmaatschap op te zeggen. Partijleider Baudet deed op Twitter het voorval af als „een grapje”.

Twitter avatar sonnyspek Sonny Spek Vanavond heb ik mijn lidmaatschap bij Forum voor Democratie opgezegd. De intimiderende actie tegenover journalist @ChrisAalberts was de druppel die de emmer deed over lopen. Het was een mooie tijd en ik hoop dat alle kiezers de vertegenwoordiging krijgen die zij verdienen.

Zondag publiceerde Spek een opiniestuk op nieuwssite The Post Online, waar Aalberts ook voor werkt. Hierin stelt hij dat Baudet „wantrouwen tegenover journalisten zaait” en daarmee „zorgt voor een onfrisse sfeer”. Hij hekelt ook de opmerkingen die de FVD-leider maakte over klimaatactivist Greta Thunberg. „Een persoon met dit soort uitspattingen is toch niet iemand die we het bestuur van een land kunnen toevertrouwen?” vraagt Spek zich af.

Spek benadrukt in zijn stuk dat zijn onvrede binnen FVD al langer bestond en de actie van Baudet tegenover Aalberts slechts „de druppel” was die de emmer deed overlopen. Volgens Spek is FVD in negatieve zin veranderd door „overmoed van de partijleider”. Hij stelt dat Baudet inhoudelijke vooruitgang binnen de partij dwarsboomt en zelf niet gecontroleerd wordt, waardoor hij roekeloos te werk zou gaan.

Lees ook: Forum zoekt uitweg uit de storm

Aalberts: actie deugde niet

Aalberts zegt zondag desgevraagd dat de actie van Baudet „niet deugde”. De journalist zegt dat de opmerkingen geen invloed hebben op zijn werk. Wel vreest hij dat dit soort opmerkingen ertoe kan leiden dat FVD-leden een agressieve houding aannemen ten opzichte van hem en de pers in het algemeen. Op Twitter deelde hij al dreigende berichten die afkomstig zouden zijn van FVD-aanhangers.

Aalberts werkt naast The Post Online ook voor het Noord-Hollands Dagblad. Hij volgt FVD op de voet en is van plan een boek uit te brengen over de partij. Spek stond op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Hij kreeg 3.340 voorkeursstemmen, maar dat waren er niet genoeg voor een voorkeurszetel in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.