PSV-Ajax en Feyenoord-Emmen eindigen onbeslist

Ajax heeft zondagavond gelijkgespeeld tegen PSV. Eerder op de dag voorkwam Feyenoord ternauwernood een nederlaag tegen FC Emmen. AZ was ADO de baas met 1-0.

Promes viert zijn doelpunt.
Promes viert zijn doelpunt. Foto ANP/VI Images

Ajax en PSV hebben zondagavond gelijkgespeeld in het Philips Stadion. In dé topper van de eredivisie kwam het niet verder dan 1-1. PSV en Ajax blijven daardoor voorlopig ongeslagen. Beide clubs hebben na zes duels veertien punten. Nummer drie Vitesse staat ook op veertien punten, maar de Arnhemmers hadden daar een wedstrijd meer voor nodig.

Ajax had voor de rust overwicht en kreeg enkele kansen. Doelpunten bleven echter uit. Na de rust was het wel raak voor de Amsterdammers. Op aangeven van Dusan Tadic schoot Quincy Promes de bal in de 63e minuut achter doelman Jeroen Zoet. De gelijkmaker kwam in de 77e minuut op naam van Donyell Malen. Voor de spits van PSV was dat het zevende competitiedoelpunt dit seizoen.

Redding Feyenoord in blessuretijd

Feyenoord heeft eerder op zondag in de uitwedstrijd tegen FC Emmen diep in blessuretijd een nederlaag voorkomen. De Rotterdammers, die na twaalf minuten al een voorsprong van 2-0 hadden, speelden met 3-3 gelijk. Jens Toornstra zorgde in de 96e minuut voor gelijkspel.

Orkun Kokcü en Luciano Narsingh waren in de beginfase trefzeker en zodoende leek Feyenoord een eenvoudige wedstrijd te gaan beleven. Dankzij treffers van Robbert de Vos en Sergio Peña kwam het voor de rust toch tot een gelijkspel.

Na een uur profiteerde Luciano Slagveer van een defensieve fout van Marcos Senesi, die debuteerde bij Feyenoord. De Belgische verdediger Michaël Heylen van FC Emmen werd in de 76e minuut weggestuurd wegens het naar de grond trekken van Naoufal Bannis. Pas in de laatste tellen van de wedstrijd wist Feyenoord gelijk te maken via een schot van afstand van Toornstra.

AZ behaalt belangrijke overwinning

AZ heeft op inmiddels min of meer vertrouwd terrein de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag gewonnen. De Alkmaarse ploeg won in het tijdelijke onderkomen met 1-0. Teun Koopmeiners maakte een kwartier voor tijd uit een strafschop het verlossende doelpunt.

Doelman Luuk Koopmans, overgekomen van PSV, maakte zijn competitiedebuut voor ADO. Uiteindelijk kon hij de strafschop van Koopmeiners niet tegenhouden. Die mocht aanleggen van elf meter na een overtreding van invaller Bilal Ould-Chikh op Albert Gudmundsson. Een kwartier voor tijd behaalde AZ zo een voorsprong van 0-1. Het is een belangrijke zege voor de Alkmaarse ploeg, die Ajax, PSV en Vitesse tot op een punt nadert. (ANP)

Correctie (22 september, 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Feyenoord had gewonnen. Dat klopt niet. Het werd gelijkspel. Dit is aangepast.