Arnhemse burgemeester biedt geweigerde veteranen excuses aan

Vier Britse veteranen werden vrijdagavond ten onrechte geweigerd bij de herdenking van de Slag om Arnhem. Burgemeester Marcouch bood hen zondag persoonlijk excuses aan.

Burgemeester Marcouch tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem.
Burgemeester Marcouch tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan vier Britse veteranen die vrijdagavond geweigerd werden bij de herdenking van de Slag om Arnhem. De mannen uit Birmingham mochten niet plaatsnemen in het vip-vak voor veteranen en kransleggers op het Airborneplein in Arnhem.

Marcouch ontmoette de veteranen bij een andere herdenkingsdienst in Oosterbeek. Hij bood de mannen daar persoonlijk zijn excuses aan. Eerder had de burgemeester via Facebook al gereageerd op het voorval: „Wat erg. Onze herdenking draait helemaal om onze zo geliefde veteranen die bij ons hun gestorven vrienden komen eren.”

De veteranen zeggen tegen Omroep Gelderland dat ze geen toegangspas voor de ceremonie hadden, maar dachten dat hun medailles als toegangsbewijs dienden, net zoals bij eerdere herdenkingen. Bij de herdenking van zondag kregen de veteranen wel een vip-plaats.

Bekijk ook onze productie ter ere van 75 jaar vrijheid: De bevrijding van Nederland

Market Garden

De Slag om Arnhem was een van de grootste operaties op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het begon met een bombardement op 17 september 1944, bedoeld om Duitse kazernes in Ede en Arnhem te raken. De operatie eindigde acht dagen later en was onderdeel van Operatie Market Garden. Daarbij probeerden de toenmalig geallieerden tevergeefs met een luchtlandingsoperatie en grondoffensief strategische bruggen in te nemen en de oorlog te eindigen.

Twitter avatar ahmedmarcouch Ahmed Marcouch Ik zou het goedmaken als wij #veteranen vgemist hebben, beloofde ik. Ik ben op zoek gegaan, ik heb ze gevonden bij een naburige herdenking, excuses aangeboden en omarmd. Goed maken bestaat. Het gaat niet om de fout, het gaat om het herstel
https://t.co/byVLrxOswq