VS sturen meer militairen naar Saoedi-Arabië

Een paar honderd Amerikanen moeten de Saoediërs in beginsel vooral helpen zichzelf te verdedigen, aldus het Pentagon.

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vorige week tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de aanslagen op 11 september 2001.
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vorige week tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de aanslagen op 11 september 2001. Foto Patrick Semansky/AP

De Verenigde Staten sturen enkele honderden militairen naar Saoedi-Arabië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vrijdagnacht (Nederlandse tijd) aangekondigd. De troepenmacht komt er op verzoek van de Saoediërs en de Verenigde Arabische Emiraten en zal zich concentreren op lucht- en raketafweer.

Het is voor het eerst dat Washington actie onderneemt, sinds vorige week een tweetal Saoedische oliedoelen werd aangevallen. Volgens de VS is Iran daar de opdrachtgever van geweest. „Alles wijst erop dat Iran voor die aanval verantwoordelijk was”, zei de minister op het Pentagon. Na gezamenlijk onderzoek met Saoedi-Arabië staat volgens hem vast dat de drones en raketten die op een olieveld- en raffinaderij neerdaalden van Iraanse makelij waren en in elk geval niet uit Jemen kwamen. Houthi-rebellen uit dat land, waarvan bekend is dat zij steun krijgen van Iran, hebben tot nu toe als enigen verantwoordelijkheid opgeëist.

Of Iran de Saoedische olie-installaties aanviel, blijft onzeker. Maar waar is Donald Trump als Saoedi-Arabië hem nodig heeft?

Saoedi-Arabië: veroordeling van internationale gemeenschap

Saoedi-Arabië liet zaterdag nog eens weten dat het niet gelooft dat de aanval vanuit Jemen kwam. Het koninkrijk wacht nog verder onderzoek af, voordat het een ‘afzender’ aanwijst en „stappen neemt om de nationale veiligheid te waarborgen”, zo stelde de minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir. Wel is wat hem betreft al duidelijk dat Iran betrokken is bij de actie. Persbureau Reuters citeert de functionaris uit een persconferentie die hij hield voor internationale pers.

Het land zal waarschijnlijk komende week, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, uitgebreid ingaan op het gedane onderzoek naar de aanval op de olie-raffinaderijen. Tijdens zijn persverklaring beschuldigde Al-Jubeir Iran ervan „te proberen de wereld te verdelen”. Hij wil daarom dat de internationale gemeenschap „de daders van deze daad veroordeelt en een scherpe houding inneemt tegen dergelijk roekeloos gedrag dat de wereldeconomie bedreigt”.

Zelfverdediging

Na de aanval van dit weekend in Saoedi-Arabië schreef Trump op Twitter dat zijn regering locked and loaded was om indien nodig in te grijpen. Dat is tot nog toe niet gebeurd. Esper: „We zullen ook de toevoer van materieel aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten versnellen, zodat zij zich beter kunnen verdedigen.” Zaterdagochtend meldde persbureau Reuters op basis van een interne memo van de Saoedische staatsoliemaatschappij Aramco dat de productie van olie naar verwachting eind deze maand weer op orde moet zijn.

Washington en Teheran leven op zeer gespannen voet met elkaar sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich vorig jaar eenzijdig terugtrok uit een internationaal atoomakkoord. De Verenigde Staten zijn al militair actief in de regio, zij het te water. Het land geeft leiding aan een internationale coalitie marinefregatten die patrouilleert in de Straat van Hormuz. In die waterweg werd eerder deze zomer een aantal olietankers onder vuur genomen en gekaapt. De Verenigde Staten beschuldigen de Iraanse Revolutionaire Garde van schuld aan elk van die incidenten.

Na de droneaanvallen van afgelopen weekend heeft de ook Saoedische marine marineschepen naar de Straat van Hormuz gestuurd.