Gewonden en veel schade door aardbeving Albanië

De beving had een kracht van 5,6 en werd gevolgd door een hevige naschok. Meer dan honderd gewonden zijn opgenomen in de ziekenhuizen van Tirana en andere steden.

In Tirana werden auto's verwoest doordat de beving ervoor zorgde dat gebouwen deels instortten.
In Tirana werden auto's verwoest doordat de beving ervoor zorgde dat gebouwen deels instortten. Foto Florion Goga/Reuters

In Albanië zijn meer dan honderd mensen lichtgewond geraakt door een aardbeving. Zaterdagmiddag werd een gebied op zo’n dertig kilometer van hoofdstad Tirana getroffen door een beving met een kracht van 5,6. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om de zwaarste aardbeving die het land getroffen heeft in de laatste twintig of dertig jaar.

Het epicentrum lag in de buurt van Durrës, een grote havenstad. Volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS deed de beving zich voor op een diepte van tien kilometer en werd die gevolgd door een hevige naschok met een kracht van 5,3.

Er zouden geen mensen zijn omgekomen. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn meer dan honderd Albanezen opgenomen in ziekenhuizen. De meeste mensen zijn lichtgewond en werden al snel ontslagen uit het ziekenhuis.

Wijkbewoners in Tirana zijn de straat op gerend na de zware aardbeving. Foto Gent Shkullaku/AFP

In Durrës is veel schade aan flats en andere gebouwen. De bevingen werden in plaatsen langs de westelijke kust en in Tirana gevoeld. De universiteit in de hoofdstad is flink gehavend, zo is te zien op beelden die op sociale media worden gedeeld.

In de straten van Tirana zijn meerdere geparkeerde voertuigen verwoest, omdat daar delen van gevels of stenen op vielen. Bewoners renden in paniek hun huizen uit. Ooggetuigen in zowel Durrës als Tirana zeggen tegen persbureau AP dat de stroom tijdelijk uitviel. De gemeenten hebben openbare gebouwen geopend voor de opvang van burgers die door de veroorzaakte schade hun huizen niet in kunnen.

Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van de havenstad Durrës: