Meer dan 150 arrestaties op dag vol protesten in Parijs

De politie was in groten getale aanwezig maar kon niet voorkomen dat deelnemers van verschillende manifestaties elkaar tegenkwamen.

De politie in Parijs zette traangas in om de demonstranten te verdrijven.
De politie in Parijs zette traangas in om de demonstranten te verdrijven. Foto AP/Kamil Zihnioglu)

Parijs is zaterdag opnieuw het toneel van een demonstratie van de gele hesjes. Er zijn meer dan 7.500 agenten op de been die tegen twee uur meer dan 123 demonstranten hadden gearresteerd. Tegen vijf uur ‘s middags maakte de politie bekend 152 arrestaties te hebben verricht. Het was toen rustig op de Champs-Elysées, maar elders gingen manifestaties door.

Le Parisien schrijft dat honderden demonstranten zich in de straten van Parijs begeven. De meesten dragen niet de kenmerkende gele veiligheidsvesten, maar identificeren zich volgens de Franse krant wel met de protestbeweging.

Het is de eerste grote demonstratie sinds de protesten deze zomer in omvang afnamen. De demonstratie van deze zaterdag markeert de 45ste protestdag sinds november vorig jaar. Directe aanleiding was toen een plan van de Franse president Emmanuel Macron om de brandstofprijzen te verhogen. Daarna kwamen de hesjes symbool te staan voor een diepere onvrede over de regering.

Twitter avatar ClementLanot Clément Lanot PARIS - #Acte45 : Tensions sur les #ChampsElysees. Gaz lacrymogène pour disperser les #GiletsJaunes https://t.co/WusIRezln7

In de buurt van de Champs-Elysées zette de politie zaterdag traangas in. De politiemacht moest voorkomen dat de demonstraties uit de hand lopen, zoals eerder vrijwel wekelijks gebeurde. Meer dan 1.200 demonstranten werden gecontroleerd door de politie, waarbij explosief materiaal en andere projectielen in beslag werden genomen. De politie deelde meer dan 170 boetes uit omdat in grote delen van Parijs een demonstratieverbod van kracht is.

Lees ook: Politiegeweld maakt martelaren van gele hesjes

Klimaatmars ontregeld

Zaterdag vonden ook twee andere demonstraties plaats, voor het klimaat en tegen hervormingen van het pensioenstelsel. De politie wilde voorkomen dat de verschillende groepen demonstranten samen zouden smelten. Op sommige plekken in de stad, zoals in het arrondissement Bercy, kwam het tot confrontaties tussen agenten en demonstranten. In de groep betogers bevonden zich ook militante activisten, onder wie leden van het antikapitalistische black bloc, zo melden journalisten ter plaatse.

De politie probeerde een einde te maken aan de ongeregeldheden tijdens de klimaatmars en droeg betogers op zich uit te voeten te maken, zodat zij niet werden aangezien als leden van de gewelddadige groepjes. In de confrontatie wierpen de gemaskerde activisten wierpen barricades op en staken vuilnisbakken en een motor in brand. Eerder gooiden zij verf tegen de gevel van een bankgebouw. Ook in Bercy zette de politie traangas in.

Publiek

Door de Open Monumentendagen is het dit weekend sowieso drukker dan normaal in de Franse hoofdstad. Sommige monumenten, zoals de Arc de Triomphe, houden echter uit angst voor vandalisme de deuren dicht, of hanteren een registratiebeleid. President Macron had eerder laten weten het goed te vinden dat mensen hun mening uiten, maar dat dit wel „in een rustige sfeer” diende te gebeuren „zodat onze jongsten de monumenten kunnen bezoeken en daarvan genieten.”