Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Soms kun je van tevoren uittekenen met welke onderwerpen de inbox van de Opinieredactie zich zal vullen. Op maandag zeiden we: dit wordt vast de week van Robert Oey (geruchtmakend interview in de weekendkrant) en van de Gouden Eeuw (onuitputtelijk discussieonderwerp in de dagen ervoor). En zo zag het er ook eerst uit; de berichtgeving over Oey scoorde in totaal maar liefst 119 reacties en dat glanzende tijdperk ook enkele tientallen.

Maar toen werd op woensdagochtend de advocaat Derk Wiersum vermoord en verlegde de hoofdstroom van de brieven zich naar criminaliteit, drugs en de rechtsstaat.

Allereerst was u boos, „razend” zelfs, op de moordenaar en diens opdrachtgevers, en ook op de niet zo collegiale collega’s van Wiersums voormalige kantoor. „Hij ging alleen door. Hij ging echt voor het recht”, schreef Theo Waaijer.

Ten tweede eiste u harde maatregelen om zulke moorden te voorkomen, de schuldigen te straffen en het klimaat van intimidatie tegen te gaan, want „wie durft ons rechtsstelsel nog te dienen als dit de prijs moet zijn”, vroeg Wim Ortjens in een brief die vandaag op de brievenpagina staat afgedrukt. Nederland heeft „meer lef” nodig, aldus Koen van Niftrik. „De reactie mag niet zijn: laten we maar stoppen met verdedigen en ons overgeven.”

En een derde thema was: wij zijn medeplichtig. Vincent Ophoff was een van degenen die erop wees dat Kamerleden op de dag van de moord nog lacherig hadden gedaan over „het drugsgebruik in eigen kring”. En Karin Hamel-Schut wijst bitter naar de Zuid-As: „Zullen zij deze week, na de vrijmibo of tijdens het uitgaan, nu toch maar niet die koerier bellen die uiteindelijk een verlengstuk is van Ridouan T. en misschien het broertje van de moordenaar van Derk Wiersum? Dat zou dan het enige goede gevolg zijn van een verwerpelijke terreurdaad.”

plv chef Opinie