Gemeentebegroting

Veel meer flexibele inhuur dan begroot

Rotterdam gaf vorig jaar 123 miljoen euro uit aan ZZP’ers en bedrijven zoals uitzend- en detacheringsbureaus, voor de uitvoer van werk en reguliere gemeentelijke taken. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer ‘Druk op Inhuur. Onderzoek naar externe inhuur’. Dat bedrag is fors meer dan begroot, ontdekte het onderzoeksbureau. „Het verschil bedroeg vorig jaar 74 miljoen euro”, zegt directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer.

Rotterdam besteedt ongeveer 13 procent van de totale arbeidskosten aan externen om werk en taken te laten uitvoeren. „Rotterdam doet het niet slecht. Amsterdam zit daar boven”, zegt Hofstra. De gemeenteraad heeft de ambitie om de inhuurkosten terug te schroeven naar 10 procent. Volgens Hofstra is dat niet realistisch. „De organisatie moet flexibel kunnen blijven.” Het grootste deel van de externen werkt voor een tarief van minder dan 50 euro per uur. „Bij Werk en Inkomen wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van inhuur voor reïntegratietrajecten”, zegt Hofstra.

Wél problematisch vindt hij dat de inhuurkosten al een aantal jaren op rij veel te laag worden begroot. „Daarmee wek je onterecht de indruk dat het inhuren van externen uit de hand loopt.” De Rekenkamer roept het stadsbestuur op de kosten accurater in te schatten. De jaarlijkse inhuurkosten moeten ook overzichtelijk worden gemaakt. „Die zijn nog teveel verscholen”, vindt Hofstra. „Voor ons was het ook zoeken.” De gemeente heeft de raad dan ook jarenlang niet volledig geïnformeerd over de kosten, oordeelt De Rekenkamer.