‘Dolor Y Gloria’: Almodóvar maakt balans op

HANS GERRITSEN

Dolor Y Gloria is een van de meest persoonlijke en beste films van regisseur Pedro Almodóvar. De nieuwe film bevat de balans van een kunstenaarsleven: de filmmaker Salvador Mallo (Antonio Banderas), die veel trekken heeft van Almodóvar zelf, is niet meer jong en heeft een waslijst aan kwalen. Zijn jeugdwerken uit de jaren 80 gelden inmiddels als ‘klassiekers’. Zijn fysieke en mentale malheur maakt dat hij niet meer in staat is om aan een nieuwe film te beginnen. Herinneringen aan zijn jeugd, zijn eerste grote liefde en zijn overleden moeder bepalen zijn dagen. De film ontroerend noemen doet hem tekort. Dolor Y Gloria beweegt de kijker op een dieper, meer blijvend niveau.

Film: drama
Dolor Y Gloria Regie: Pedro Almodóvar. In: 45 bioscopen

●●●●●