‘De huismerk-ijsbergsla is mijn favoriet’

In het mandje

Foto Casper van der Veen

Lia (61) en Leon (65) Frijters, gepensioneerd en wonend in het Belgische Kapellen, liggen met de boot aangemeerd in Maastricht. „We varen van half april tot eind oktober, vorig jaar sliepen we 170 nachten aan boord.”

Heeft het leven op een vaartuig invloed op de boodschappen?

Lia: „We kopen veel voorgesneden eten, zoals kipfiletblokjes, dat is makkelijker aan boord. Deze huismerk-ijsbergsla is mijn favoriet, omdat hij zéér fijn gesneden is – en calorie-arm. Sowieso zijn we altijd blij als we in Nederland zijn, omdat daar de AH is. Al snap ik niet wie de indeling bedenkt in die winkels.”

Wat is daar mis mee?

Leon: „Je loopt door de paden en slaat je groenten en fruit in. Vervolgens kom je bij het einde van de winkel bij de pakken sap en flessen wijn, die de eerder ingeladen boodschappen pletten. Daarom leggen we kwetsbare verpakkingen nu in het kinderzitje van de wagen.”

Foto Casper van der Veen

Kookt u veel aan boord?

Lia: „Voor de lunch hebben we vaak een salade met vis, ’s avond barbecueën we op de boot of gaan we naar een restaurant.”

Waar let u verder op bij het boodschappen doen?

Leon: „We volgen het dieet van Weight Watchers, dus we eten weinig brood, koolhydraten of vet. Dat zie je ook bijna niet in de wagen liggen. Ook ben ik gestopt met alcohol en maak ik nu alcoholvrije gin tonics of koop ik sauvignon blanc van 0 procent. Al moet je ook daarbij opletten of er niet te veel suiker in zit.”