Brieven

Brieven

De moord op advocaat Derk Wiersum was afschuwelijk en buitengewoon intimiderend (Moord op advocaat is een aanschouwelijke les in ondermijning, 20/9). Wie durft ons rechtstelsel nog te dienen als dit de prijs kan zijn? De maatregelen die de overheid de afgelopen dagen aankondigde, zijn goed bedoeld maar vaag, weinig inspirerend en vooralsnog ontoereikend.

Het is tijd voor een voorstel dat qua vorm nauwelijks past in ons bescheiden, aangeharkte, tolerante landje. Beantwoord intimidatie met intimidatie. Mobiliseer de politiemacht en laat, indien de capaciteit onvoldoende is, het leger haar assisteren. Bewapen de manschappen opzichtig en stuur ze de straat op, naar de plekken waar je vermoedt dat criminele activiteiten plaatsvinden. Houd alle kleine en grote (drugs-)criminelen aan en doe ook dat opzichtig en ostentatief. Beveilig alles en iedereen die de rechtsgang dient, zonder aanziens des persoons en zonder risico-analyses vooraf.

Overheid, laat je spierballen zien. Dreig met je kracht, die is groter dan die van de onderwereld. Doe dit uiteraard binnen de grenzen van de wet.

Leven we dan in een politiestaat? JAWEL ! Tijdelijk, hopelijk. Ten behoeve van de rechtstaat leveren we een stukje vrijstaat in. Wij zijn kwaad. De overheid is kwaad. Dat mogen we laten zien terwijl gelijktijdig de deskundigen het probleem aanpakken.