Strafzaak rond Taghi niet openbaar na moord op advocaat

De zaak is niet openbaar voor pers en publiek. Volgens de rechtbank zijn de implicaties van de moord op Derk Wiersum „nog niet volledig te overzien”.

De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de zittingen plaatsvinden.
De extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar de zittingen plaatsvinden. Foto Lex van Lieshout/ANP

De pro-formazittingen in de strafzaak ‘Marengo’ rond Ridouan Taghi zijn dinsdag en donderdag niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Aanleiding voor het sluiten van de deuren is de moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen woensdag. De 44-jarige Wiersum was de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het megaproces. „De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te voorzien”, aldus de rechtbank in een verklaring.

De rechtbank wil niet zeggen of het proces wel via bijvoorbeeld een videoverbinding te volgen is. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren zeggen nog deze vrijdagavond in gesprek te gaan met de rechtbank en het Openbaar Ministerie „om te bewerkstelligen dat er een vorm gevonden wordt waarop de pers aanwezig kan zijn”.

De verdachte van de moord op Wiersum is nog niet aangehouden. Vrijdagavond maakte de politie bekend dat het gaat om een man die „vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud” is, in plaats van een tiener. Eerder meldde de politie dat de schutter vermoedelijk tussen de 16 en 20 jaar oud zou zijn.

Serie onderwereldmoorden

De pro-formazitting, waarin een zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld, vindt plaats in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. De zaak tegen crimineel kopstuk Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland, en leden van zijn organisatie draait om een serie onderwereldmoorden waarvan zij verdacht worden. In totaal staan zestien verdachten terecht. Taghi, die wordt gezien als de spil van de Nederlandse drugsmaffia, heeft volgens zijn advocaat geen bezwaar tegen het gebruik van zijn volledige naam.

Lees ook: De nieuwe cocaïnebaronnen van Nederland

Kroongetuige Nabil B. is zelf betrokken geweest bij twee liquidaties. In ruil voor strafvermindering heeft hij tientallen verklaringen afgelegd over zijn rol bij die strafbare feiten en de betrokkenheid van Taghi en andere leden van zijn organisatie. In maart 2018, een week nadat hij een kroongetuigendeal had gesloten, werd zijn broer Redouan vermoord.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) kondigde woensdag aan dat een speciaal team onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) gaat bepalen hoe de mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zaak tegen Ridouan Taghi beveiligd moeten worden. Het is de eerste keer dat op landelijk niveau een dergelijk team wordt opgetuigd.

Advocaat Schouten bereid B. te verdedigen

De Bredase advocaat Peter Schouten is bereid de verdediging van Nabil B. op zich te nemen. Dat bevestigt hij vrijdagavond aan NRC na berichtgeving van BN DeStem. Schouten heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag per e-mail laten weten dat hij eventueel verzoek voor verdediging van de kroongetuige niet zal weigeren. De advocaat heeft B. zelf niet gesproken. „Nabil B. kan mij bellen als hij dat wil.”

Schouten roept andere advocaten op zich ook aan te bieden. „Het is in een rechtstaat belangrijk om te laten zien dat wij onverzettelijk zijn.” Na de moord op Wiersma werd de vraag opgeworpen welke advocaat nog een kroongetuige zou durven verdedigen. Schouten zegt dat in elk geval twee andere advocaten hem hebben verteld bereid te zijn Nabil B. te verdedigen.