ThuiskokCheesecake van Ibiza

Sobremesa betekent zoiets als ‘natafelen’ in het Spaans en hoe kunt je dat nou beter doen dan met een goed nagerecht? Daarom sluiten we deze week af met flaó, dé cheesecake van Ibiza.

Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de room met het vanillemerg, de vanillestokjes, venkelpollen, jeneverbes, tijm, rozemarijn, munt, sinaasappel- en limoenrasp. Laat iets afkoelen. Verwarm de oven voor tot 140 graden. Klop de eidooiers met suiker tot een luchtige en crème-achtige textuur. Schenk de geïnfuseerde room geleidelijk erbij. Roer tot een egaal mengsel. Zeef en laat afkoelen. Schenk de massa in de ovenschaaltjes. Vul een ruime ovenschaal met een laagje water en plaats de ovenschaaltjes erin. Zet 45 minuten in het midden van de oven. De crème brûlée is goed als hij bij het schudden stevig blijft, maar wel meebeweegt. Laat opstijven in de koelkast.

Meng passievrucht, ananasblokjes, chilivlokken en zwarte olijven. Prik de ananasrepen op houten prikkers. Bestrijk de ananas rondom met de Hierbas. Gril vijf minuten rondom en bestrijk tussendoor met Hierbas. Verfris met enkele druppels limoensap en -rasp. Bestrooi de crème brûlée met een dunne laag bruine suiker en karamelliseer met de crème-brûléebrander. Lepel de fruitsalade eroverheen. Serveer met amandel-ijs en de gegrilde ananas.