Tegen Ruttiaanse souplesse is niemand bestand | Zelfs werkgevers willen nu een vrouwenquotum

De Haagse Stemming Met Mark Rutte, Ferdinand Grapperhaus en Arie Slob. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Nu zelfs de laatse D66’ers en VVD’ers uit Nieuwspoort vertrokken zijn, zitten de Beschouwingen erop. Nooit was premier Rutte daarin zo behendig als dit jaar. Arie Slob zet zich ondertussen hard af tegen zijn eigen partij. En zelfs werkgevers zijn om: een vrouwenquotum is hard nodig.

RUTTIAANSE SOUPLESSE: Het waren de Algemene Politieke Beschouwingen van de grote ideeën, van de vreedzame verhoudingen en van Mark Rutte. Het waren zijn negende beschouwingen als premier en zelden oogde hij zo soeverein. Met compromissen wist hij vrijwel de voltallige oppositie voor zich te winnen, de de moeilijkste hordes nam hij met humor en behendigheid. Toen PVV-leider Wilders hem confronteerde met het lot van een zieke, berooide vrouw, stelde Rutte voor samen langs te gaan; Wilders hapte toe. Zelfs Lodewijk Asscher (PvdA), die de zwakke plekken van Rutte vaak het best weet aan te voelen, kon het met zijn meegebrachte Rutte-kijkwijzer niet bijbenen. Of volgend jaar hetzelfde wordt, is nog maar de vraag. Dan is Rutte in campagnemodus voor de verkiezingen van 2021 – of op weg naar de uitgang.

SCOREBORDPOLITIEK: Tegenover Teflon Rutte viel voor de oppositie weinig te halen. Daar kwam nog eens bij dat de meeste sprekers het donderdag opnieuw vooral over het eigen functioneren hadden. Een groot aantal fractievoorzitters gaf gehoor aan een oproep van Jesse Klaver (GroenLinks) en kondigde aan met minder debataanvragen en moties te komen, een afrekening met de “scorebordpolitiek” die Klaver woensdag hekelde. Van de moties die wel werden ingediend, was die van Lilian Marijnissen (SP) inhoudelijk de meest veelzeggende: de lonen bij grote bedrijven moeten met 5 procent omhoog. De hele Tweede Kamer steunde die oproep, tot VVD en FVD aan toe.

ZEG NEE TEGEN DRUGS: Opnieuw was er uitgebreid aandacht voor drugscriminaliteit, dit keer zonder de lichtvoetige grapjes van de eerste dag over het eigen drugsgebruik van Kamerleden. De premier gaf zijn betoog zelfs een moralistisch randje: ook jongeren die een pilletje slikken of een jointje roken, moeten zich volgens Rutte afvragen wat hun verantwoordelijkheid is. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil snel een antidrugseenheid invoeren naar voorbeeld van de Amerikaanse DEA, desnoods via de snelle route van een noodwet. De Kamer zag dat wel zitten. Zo is er ook brede steun voor het plan van minister Grapperhaus (Justitie, CDA) om meer en beter te beveiligen. Het is trouwens nog maar de vraag of daar snel genoeg personeel voor te vinden is.

EXTRAATJE: Het lerarentekort is volgens de premier “een topprioriteit” en daarom overweegt het kabinet eenmalig extra geld beschikbaar te maken. Maar, voegde Rutte toe, dat geld komt er alleen als leraren in het basisonderwijs akkoord gaan met een nieuwe cao. GroenLinks en de PvdA lieten zich al kritisch uit: zij vinden een eenmalig extraatje bij lange na niet genoeg. Vandaag laten ook de schoolbesturen en leraren hun boosheid klinken. In het AD doen ze Ruttes voorstel af als “flauw” en “pure chantage”.

SLOB VERSUS SEGERS: Ongewone tijden creëren ongewone allianties. Nu de vrijheid van religieus onderwijs onder vuur ligt na misstanden op religieuze scholen en onthullingen in NRC en Nieuwsuur over salafistisch weekendonderwijs, pleit zelfs ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers voor hard ingrijpen. Segers riep op de Onderwijsinspectie af te sturen op koranscholen, waar kinderen wordt geleerd zich van Nederland af te keren. Maar dat stuit op verzet bij Arie Slob onderwijsminister én Segers’ partijgenoot. “De inspectie heeft hier geen enkele taak in en ik vraag me af of we dat wel moeten willen”, zegt hij vandaag in NRC. Over de plannen van VVD en PvdA om Artikel 23 te wijzigen is Slob al even resoluut: “Handen af van de vrijheid van onderwijs.”

QUOTUM VAN DE DAG: Bouwers en baggeraars moeten aan de bak. De Sociaal-Economische Raad (SER) pleit in een langverwacht advies over ‘diversiteit aan de top’ voor een vrouwenquotum. En dat raakt vooral bedrijven waar mannen oververtegenwoordigd zijn, van Ajax tot veel ingenieursbedrijven. Opvallend is de steun van werkgevers voor een quotum – zij zitten immers ook in de SER. Een mogelijke verklaring: wachten ze nog langer, dan wordt de roep alleen maar feller en ingrijpender. Zo bekeken valt dit advies nog mee: het nu voorgestelde quotum is 30 procent en geldt alleen voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven.

QUOTE VAN DE DAG:

“Mijn vrienden bedenken altijd wat het gaat worden en ik moest Poetin zijn. Het was wel koud, maar ik was fijn ingewreven met vaseline en met een paar biertjes op ging het wel.”

Nu de Canadese premier Justin Trudeau in verlegenheid is gebracht doordat hij op oude feestfoto’s in blackface is uitgedost, memoreert CDA’er Ger Koopmans zijn eigen carnavalsoutfits van weleer.