In beeld

Staken voor het klimaat, de hele wereld doet mee

Van Sydney tot Manilla en van Bangkok tot Berlijn, over de hele wereld gaan mensen vrijdag de straat op om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In Nederland zijn vrijdag vijf jongeren begonnen aan een 120 kilometerlange mars van Wageningen naar Den Haag.

In Australië was de officieuze aftrap van de wereldwijde klimaatprotesten. In aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York op maandag 23 september worden in tientallen landen acties gehouden om aandacht te vragen voor klimaatverandering.
Foto Steven Saphore/EPA
In Sydney kwamen vrijdagochtend duizenden mensen af op de protestactie. Volgens de Australische nieuwszender ABC zouden alleen al in Australië 300.000 mensen meedoen aan de klimaatstakingen. In de acht hoofdsteden van de Australische deelstaten en honderd andere plaatsen in het land zijn betogingen gehouden.
Foto Paul Braven/EPA
Een kind loopt voor een groep klimaatactivisten langs in de Filippijnse hoofdstad Manilla. Op de Filippijnen worden de komende drie dagen op zeventien plekken optochten georganiseerd.
Foto Ted Aljibe/AFP
Jongeren in de Thaise hoofdstad Bangkok doen net alsof ze dood zijn, vlak bij het Thaise ministerie van Milieu. Zij eisen van de overheid dat zij meer doet om klimaatverandering tegen te gaan. Over de hele wereld nemen scholieren en studenten vrij, of blijven ze weg van school of universiteit om mee te doen aan de klimaatoptochten.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
In Bangkok komen mensen van over de hele wereld samen om te staken voor het milieu.
Foto Soe Zeya Tun/Reuters
Een activist gaat in de Thaise hoofdstad Bangkok gekleed in een kostuum van plastic zakken. De Zweedse tiener en inmiddels bekende klimaatactivist Greta Thunberg is naar New York gezeild om de klimaattop bij te wonen. Verwacht wordt dat zij vrijdag in New York op straat een toespraak zal houden.
Foto Narong Sangnak/EPA
In Hongkong nemen honderden mensen deel aan een klimaatmars. De hashtag #ClimateStrike wordt wereldwijd veel gebruikt op sociale media voor steunbetuigingen voor de klimaatacties.
Foto Philip Fong/AFP
Ook in Indonesië ging vrijdag een groep van jongeren en volwassenen de straat op. In Nederland zijn vijf tieners op vrijdag aan een wandeltocht begonnen van Wageningen naar Den Haag. Ze komen daar volgende week vrijdag, als daar een nationale klimaatstaking wordt gehouden, na 120 kilometer aan.
Foto Willy Kurniawan/Reuters
Ook in veel grote Europese steden zijn vrijdag klimaatacties gepland. Zoals in Berlijn, waar het startsein voor de 'Friday for Future'-campagne werd gegeven. Een door de activisten ontworpen klok geeft de hoeveelheid koolstofdioxide weer die maximaal mag worden uitgestoten, zodat de temperatuur wereldwijd niet verder stijgt dan 1,5 tot 2 graden Celsius.
Foto Hannibal Hanschke/Reuters
Drie activisten staan op smeltende ijsblokken voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Het is vrijdag de derde keer dat een mondiale staking omtrent klimaatverandering wordt gehouden.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters
Ook in de Poolse hoofdstad Warschau zijn honderden mensen op de been om aandacht te vragen voor de wereldwijde klimaatverandering. Of kinderen daar worden bestraft voor hun spijbelacties is niet bekend. In New York krijgen kinderen vrijaf om mee te doen met de klimaatmars.
Foto Maciek Jazwiecki &Agencja Gazet/Reuters