Hoge Raad: politie aansprakelijk voor schade schietpartij Alphen a/d Rijn

De politie had Tristan van der V., die in 2011 zes mensen doodschoot, geen wapenvergunning mogen verlenen vanwege zijn psychische problemen.

Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij.
Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij. Foto Jerry Lampen/ANP

De politie moet schadevergoeding betalen voor alle materiële en immateriële schade als gevolg van de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. In april 2011 schoot een man met een psychische stoornis zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof. De politie had hem geen wapenvergunning mogen geven. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

In april adviseerde de procureur-generaal de Hoge Raad al de politie gedeeltelijk aansprakelijk te stellen. De adviseur stelde dat de politie „onzorgvuldig had gehandeld” bij het afgeven van de wapenvergunning aan de dader, Tristan van der V. Destijds was al bekend dat hij psychische problemen had.

Korpschef Erik Akerboom zegt vrijdag dat de uitspraak van de Hoge Raad „laat zien dat de politie en mogelijk ook andere overheden stil moeten staan bij mogelijke gevolgen van het verlenen van vergunningen”. Mogelijk zal de politie vergunningen voortaan anders behandelen, aldus de korpschef. Hij benadrukt dat sinds de schietpartij al maatregelen zijn genomen. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan „psychische problematiek of bepaalde levensgebeurtenissen” bij het verlenen van een wapenvergunning.

Lees ook dit stuk uit 2011: Alphen een week later - kom, ik loop met je mee

Langlopende zaak

Met de uitspraak van de Hoge Raad komt er een einde aan een slepende zaak. Na de schietpartij stelden gewonden, nabestaanden ooggetuigen en winkeliers de politie aansprakelijk voor de schade van de schietpartij. In 2015 wees de rechtbank in Den Haag hun klacht af, waarna zij in hoger beroep gingen. Het gerechtshof stelde de aanklagers in het gelijk, waarna de politie in cassatie ging.

Bij de schietpartij raakten naast de doden zestien mensen gewond. Na zijn daad schoot Tristan van der V. zichzelf ook dood. Achteraf bleek dat Van der V. enkele jaren voor zijn daad is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook kwam hij in 2003 twee keer in beeld bij de politie omdat hij een luchtdrukwapen in bezit had. Beide zaken werden geseponeerd.