‘Amsterdam is een beetje te netjes’

De Toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Vier Franse toeristen in Amsterdam.
Vier Franse toeristen in Amsterdam. Foto Pepijn Keppel

De veerpont glijdt door het kalme water van het IJ richting de NDSM-werf in het noorden van Amsterdam. De Franse Eva Jean (20) ritst haar jas – die doet denken aan een schapenvacht – dicht. Het is nog fris, de wind waait zacht. Ze is samen met drie vriendinnen vroeg opgestaan om het noorden van de stad te bezoeken, maar door een langzame start zijn ze toch pas tegen het middaguur op IJveer 53 gestapt.

Eva is de enige die Engels spreekt. „Daarom ben ik een beetje de reisleider.” Toen ze twaalf jaar oud was, verhuisde ze voor vier jaar met haar ouders naar Nieuw-Caledonië – een Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Hoewel de voertaal daar Frans is, spreken veel toeristen er Engels. Ze ontkwam er niet aan.

De vier kennen elkaar sinds de eerste klas van de basisschool in Toulouse, maar gingen nooit eerder samen op vakantie. „De reis begon gespannen. Chloé, dat meisje met de grijze jas, had nog nooit gevlogen en was superzenuwachtig. Maar het landen en opstijgen vond ze geweldig, dus de terugweg zal een stuk relaxter zijn, voor ons allemaal.”

Aan de overkant van het water hopen ze de rauwe randjes van de stad te zien, „dat het niet zo georganiseerd is als de rest van Amsterdam”. „De stad is prachtig, maar ook wel erg netjes. Een beetje te netjes, vind ik. We zijn vandaag op zoek naar de industriële kant van de stad.”

We houden gewoon meer van eigentijdse kunst, artiesten als Banksy of Keith Haring. Dat is spannender

Gisteren bezochten ze het Van Gogh Museum. „Dat was mooi hoor, maar net zo netjes als de stad. We houden gewoon meer van eigentijdse kunst, artiesten als Banksy of Keith Haring. Dat is spannender.” Dus zochten ze op Instagram naar plekken in de stad waar ze dat konden vinden. „En zo kwamen we uit bij de NDSM-werf. Hier zouden kunstenaars hun werken op muren schilderen, supercool. Dus vandaag gaan we veel foto’s maken.”

Als de pont aanmeert in Amsterdam-Noord, ritst Eva haar schapenjas weer open. Deze reis zal zich nog lang herinneren, zegt ze. „Waarom? Door gisteravond. Toen hebben we tot laat in een coffeeshop gezeten.” Ze kijkt naar haar vriendinnen. „Dat zegt genoeg, denk ik. What happens in Amsterdam, stays in Amsterdam.