1928-2019

Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel (90) overleden

Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel is donderdag op 90-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Crouwel was sinds 1995 actief op het gebied van grafisch- en productontwerp. Hij was een van de oprichters van het invloedrijke ontwerpbureau Total Design en ontwierp meerdere affiches voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en Stedelijk Museum in Amsterdam, waar momenteel een tentoonstelling over zijn werk loopt. Ook introduceerde hij meerdere lettertypen, waarvan New Alphabet uit 1967 de bekendste is. Voor zijn werk ontving hij onder meer de Pieter Zwart Prijs en Gerrit Noordzij-prijs. Twee maanden geleden ontving hij in de Verenigde Staten van vakgenote van de Type Directors Club nog een prestigieuze prijs voor zijn hele oeuvre. (ANP)