Vrij zijn is...jugger spelen

Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: Jugger spelen.

De organisatoren van de verjaardagspartijtjes in het Martin Luther King Park in Amsterdam hoeven weinig te doen om hun gasten te vermaken. Midden in het park gaan veertien jongeren elkaar te lijf met zelfgemaakte knotsen, zwaarden en een ketting met een bal eraan. Ze spelen Jugger, zoals ze regelmatig aan nieuwsgierige omstanders moeten uitleggen. Een sport die is gebaseerd op het bloedige spel dat wordt gespeeld in de post-apocalyptische film The Salute of the Jugger uit 1989.

In deze B-film met Rutger Hauer in de hoofdrol vermaken de overlevenden van een wereldoorlog zich door in twee teams om een hondenschedel te vechten die ze op een staak van de tegenstander moeten spietsen. Grof geweld is toegestaan. In Amsterdam is de schedel een schuimrubberen bal en kunnen spelers elkaar slechts tijdelijk „uitroeien”. Wie een tik van een wapen krijgt, moet knielen en mag na vijf trommelslagen weer deelnemen aan het spel – aan de zijkant van het veld slaat een meisje onophoudelijk in een traag tempo op een kleine djembé.

De ‘human friendly’-versie van het spel is in de jaren 90 in Duitsland en Australië ontwikkeld, vertelt Feodor Zyblev (19), zelfverklaard „beste Juggerspeler in Nederland”. Hij speelt het sinds zijn twaalfde. „Ik zag mensen elkaar met stokken slaan, dat vond ik geweldig. Ik hield toen ook van zwaarden.” Speler Ayrton Bakker (23) houdt nog steeds van zwaarden, zegt hij. Daarom deed hij tot voor kort aan Historical European martials arts, waarbij hij met echte zwaarden leerde vechten. „Bij Jugger gaat het er vriendelijker aan toe dan bij HEMA. Ik heb daar mensen hun been zien breken.”

De wapens zijn dan ook niet gemaakt om elkaar pijn te doen, volgens Inge Pieters (50). Ze is de moeder van Zyblev en heeft bijna alle slagwapens gefabriceerd. „Ik maak ze van bamboestokken, schuimrubber en ducttape.” Pieters is een betrokken toeschouwer die „Jug” roept als er wordt gescoord, en „Kom op, slomo’s” als het spel niet snel genoeg wordt hervat. Ze ging vorig weekend mee naar een toernooi in Duitsland, vertelt ze, waar de Amsterdammers genadeloos zijn overklast. „Onze wapens zijn prehistorisch vergeleken bij de lichte moderne wapens van de Duitsers.”

Zyblev doet als trainer en spelleider zijn best om zijn team naar het Duitse niveau te tillen, zegt hij, maar eigenlijk is dat niet te doen. In Duitsland is Jugger „heel groot”, terwijl zij de enige Juggerspelers in Nederland zijn. Vriend en toeschouwer Jules Declerieux (18) vindt het juist wel leuk dat Jugger „een kleine underground sport” is, zegt hij. „Het is daardoor laagdrempeliger. Er komen nu mensen op af die normaal gesproken niet naar een park zouden gaan om te sporten.”