VN-experts voor onderzoek naar Saoedi-Arabië, sancties tegen Iran

aanval olie-installaties

De Verenigde Naties hebben experts naar Saoedi-Arabië gestuurd om de aanval van zaterdag op olie-installaties in Abqaiq te onderzoeken. Dat bevestigde secretaris-generaal António Guterres, woensdag aan persbureau AFP. Riad zei eerder al de VN te zullen uitnodigen.

Saoedi-Arabië presenteerde woensdag brokstukken van raketten, satellietfoto’s en ander beeldmateriaal waarmee zou worden aangetoond dat de wapens uit Iran afkomstig zijn. Volgens Riad zijn er 25 drones en raketten afgevuurd op twee olie-installaties. Deze aanvallen zouden uit het noorden, dus uit Iran, zijn gekomen. Iran betwist de beschuldigingen. Het enige dat Saoedi-Arabië heeft laten zien is „dat het niets weet”, schreef een regeringsadviseur op Twitter.

Woensdagochtend kondigde de Amerikaanse president Trump een „aanzienlijke verhoging van de sancties” tegen Iran aan. Die moeten nog worden uitgewerkt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo noemde de aanval woensdagmiddag vanuit Saoedi-Arabië een „oorlogsdaad”. De aanvallen zijn opgeëist door Houthi-rebellen in Jemen, die worden gesteund door Iran. Saoedi-Arabië leidt de Arabische coalitie die de Houthi’s bestrijdt.

De Houthi-rebellen hebben woensdagavond gedreigd met nieuwe aanvallen. Ze zeggen nieuwe drones te hebben die ook de Verenigde Arabische Emiraten kunnen treffen.