PSV begint Europa League met zege, Feyenoord en AZ winnen niet

De Eindhovenaren waren in eigen stadion te sterk voor Sporting Portugal. Feyenoord verloor van Rangers FC, AZ speelde met tien man gelijk tegen Partizan Belgrado.

PSV-verdediger Timo Baumgartl viert zijn doelpunt.
PSV-verdediger Timo Baumgartl viert zijn doelpunt. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

PSV heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen. Het elftal van trainer Mark van Bommel was donderdag in eigen stadion te sterk voor Sporting Portugal: 3-2. Feyenoord en AZ kwamen niet tot winst in hun eerste groepswedstrijd. De Rotterdamse club verloor in Schotland met 1-0 van Rangers FC. De Alkmaarders, die na een rode kaart ruim een uur met tien man stonden, speelden in Servië met 2-2 gelijk tegen Partizan Belgrado.

In Eindhoven opende Donyell Malen in de 20ste minuut de score voor PSV na een dieptepass van Mohamed Ihattaren van eigen helft. De spits was zaterdag in de eredivisie tegen Vitesse al vijf keer trefzeker. Kort na de 1-0 gleed verdediger Sebastián Coates de bal achter zijn eigen keeper na een voorzet van Bruma.

Door een overtreding van Jorrit Hendrix in het zestienmetergebied kwam Sporting kort voor rust onverwacht terug in de wedstrijd. Aanvoerder Bruno Fernandes benutte de strafschop: 2-1. PSV kwam kort na rust weer op een marge van twee doelpunten verschil. Timo Baumgartl scoorde uit een hoekschop van Ihattaren. In de 81ste minuut maakte invaller Pedro Mendes de 3-2, maar verder kwam Sporting niet.

Feyenoord verliest bij Rangers

Feyenoord wist op zijn beurt de uitwedstrijd tegen Rangers FC niet te winnen. Sheyi Ojo maakte in de 24e minuut het enige doelpunt namens de thuisploeg.
Feyenoord speelde een belabberde eerste helft en ontsnapte voor rust aan een grote achterstand. James Tavernier miste nog een strafschop voor de Schotten. Scott Arfield raakte de paal en Eric Botteghin voorkwam op de doellijn dat Ojo opnieuw scoorde.

In de tweede helft was het duel meer in evenwicht, ook omdat Feyenoord zorgvuldiger in balbezit was.

Vroege rode kaart AZ

AZ hield een zwaarbevochten punt over aan het uitduel met Partizan Belgrado. De Alkmaarders moesten vanaf de 27e minuut met tien man verder, maar hielden het in de Servische hoofdstad op 2-2. Calvin Stengs maakte voor AZ het openingsdoelpunt. Partizan kwam na de rode kaart van Jonas Svensson van AZ op 1-1 door een benutte strafschop van Bibras Natcho.

De Serviërs kwamen in de tweede helft op 2-1 door opnieuw Natcho. Uit een snelle aanval maakte Myron Boadu echter gelijk voor de ploeg van Arne Slot. Die stand wist AZ met de nodige moeite vast te houden.
(ANP)