OM: direct maatregelen genomen voor beveiliging in zaak-Taghi

Aanleiding voor de maatregelen is de moord van woensdag op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi.

Fred Westerbeke tijdens een persconferentie.
Fred Westerbeke tijdens een persconferentie. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag, na het nieuws over de moord op advocaat Derk Wiersum, maatregelen getroffen voor de beveiliging van betrokkenen bij de zaak tegen de gezochte crimineel Ridouan Taghi. Hoofdofficier Fred Westerbeke heeft dat woensdagavond gezegd in actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Het OM heeft gekeken naar de beveiliging „van bepaalde advocaten, officieren en andere mensen”. „Er zijn vandaag nadere maatregelen getroffen, omdat we natuurlijk deze informatie hebben, namelijk dat het gebeurd is”, aldus Westerbeke. Hoe de betrokken personen nu precies beveiligd zijn, wilde de hoofdofficier niet zeggen.

Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in de zaak tegen Taghi. Die wordt verdacht van meerdere moorden. Kort nadat in 2018 bekend was geworden dat het OM met de kroongetuige B. samenwerkte, werd diens broer gedood. Advocaat Wiersum werd woensdagochtend in zijn woonwijk doodgeschoten, de dader is gevlucht.

Lees ook: Moord op advocaat legt risico’s bloot die strafpleiters lopen

Woensdagmiddag werd bekend dat een speciaal team van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zich zou buigen over de beveiliging van mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zaak tegen Taghi. Het OM blijft werken met kroongetuigen, stelde hoofdofficier Westerbeke ‘s avonds in Nieuwsuur. Volgens hem is dat soort getuigen in sommige strafzaken noodzakelijk.

Donderdag overlegt ministerie van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) bij het OM over verdere maatregelen. Een bericht van de website rechtspraak.nl meldt donderdagochtend dat bij gerechtsgebouwen en de Raad voor de rechtspraak de vlaggen halfstok worden gehangen. De moord op de advocaat wordt „ernstige bedreiging van onze rechtsstaat” genoemd.

Correctie donderdag 19 september: In een eerdere versie van dit bericht werd Derk Wiersum abusievelijk aangeduid als „de kroongetuige”. Hij was de advocaat van de kroongetuige. Hierboven is dat aangepast.