Kamer verafschuwt moord, maar doet lacherig over eigen drugsgebruik

Algemene politieke Beschouwingen

De moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in een omvangrijke strafzaak rondom cocaïnemaffia, domineert de Algemene Politieke Beschouwingen, maar op verschillende manieren. Woensdag werd er afschuw uitgesproken, maar werd er in een lacherige sfeer over drugsgebruik gepraat. Donderdag, toen Rutte (VVD) aan het woord kwam, wilde een kritische Kamer vooral weten wat het kabinet ging doen aan drugscriminaliteit en ondermijning.

Woensdag zei fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks) dat hij „een totale loser” in zijn partij is, omdat hij geen ervaring heeft met drugsgebruik. „Ik word echt uitgelachen.” Hij kreeg complimenten van Gert-Jan Segers (ChristenUnie): „Ik heb ook geen ervaring met drugs en dat maakt me binnen mijn fractie een held.” Segers suggereerde een drugstest „in dat vak”, „om te bepalen of iedereen een beetje helemaal clean is en zo”. Tunahan Kuzu (Denk): „Klaver houdt een heel raar filosofisch verhaal, en dat naar eigen zeggen zonder drugsgebruik. Dan vraag ik me af hoe een verhaal zou klinken wanneer hij een pilletje heeft geslikt.”

Donderdag vroegen GroenLinks, SP en PvdA om extra geld voor de politie. Premier Rutte wilde dat niet toezeggen. Wel reageerde hij positief op een idee van het CDA om een speciale drugseenheid bij de politie op te richten. De premier zei dat er „onorthodoxe maatregelen” nodig zijn, maar ging niet in op pleidooien voor meer geld.

Moord op Derk Wiersum p. 4-6Politieke Beschouwingen p. 8-9