Islamitisch onderwijs

Imam Essalammoskee weg na controversiële uitspraken

Imam Said Abarkan is niet meer de voorganger in de Essalammoskee in Rotterdam. Hij is opgestapt vanwege controversiële uitspraken die aan het licht kwamen door een publicatie vorige week van NRC en Nieuwsuur over onderwijs op radicaal-islamitische scholen. Het vertrek van Abarkan is „in het belang van de toekomst van de moskee”, laat een woordvoerder aan persbureau ANP weten. De Essalammoskee is de grootste van Nederland. Abarkan kwam in opspraak vanwege de uitspraak dat moslims alleen thuishoren in een islamitisch land en dat zij uit Nederland moeten vertrekken. Die uitspraak deed hij voor hij bij de Essalammoskee werkte. Het bestuur van de Rotterdamse moskee zegt juist betrokken te willen zijn bij de Nederlandse samenleving, en was niet op de hoogte van Abarkans salafistische achtergrond. (NRC)