Opinie

Engels

In 010

Gaat het wel goed met Engels? Het lijkt er bijna altijd rustig. Niet alleen op zondag als ik me met een krantje in de bank nestel en zich slechts vier tafels vullen voor de lunch. Nee, ook op een willekeurige avond wanneer ik er wil gaan eten. Nog niet zo lang geleden werd het publiek rond zes uur vriendelijk verzocht te vertrekken, omdat de keuken dicht ging. Zondags dineren is sowieso niet meer mogelijk.

En dat terwijl het café-restaurant aan het drukste plein van Rotterdam ligt. Wat is er aan de hand? De terugloop begon in 2004 toen het Stationsplein als gevolg van de verbouwing van CS bijna tien jaar lang één grote bouwput was. De omzet van Engels halveerde. Maar ook na het klaren van de klus bleef het stil. De bezoekersgrafieken op Google zeggen genoeg: alleen op vrijdag redelijk druk. Zaterdag zakt de klandizie al weer in.

Toen ik vorige week door de stationspassage wandelde, begreep ik waarom. Waar vroeger Engels zo’n beetje alleenheerser was, tel je nu meer dan tien horecazaken. De ene nog hipper en trendyer dan de andere. En niet altijd goedkoop. Bij het Douwe Egberts Café tegenover Engels betaal je Zuidfranse prijzen voor een koffie: zo’n vier euro per kop.

Hip en trendy is Engels nooit geweest. Wel een instituut. Een familiebedrijf anno 1884, eerst aan de Middellandstraat en sinds 1952 in het Groothandelsgebouw. Frans Engels sr. was tot op hoge leeftijd in de zaak aanwezig, alle binnenkomers minzaam groetend. De trouwe clientèle kon dikwijls rekenen op een gratis drankje. Je kwam bij een Rotterdamse familie over de vloer.

In 2014 werd het restaurant verkocht aan de Vermaat Groep in IJsselstein. Er volgde een forse verbouwing, maar die is van buiten nauwelijks zichtbaar. „Jammer, want daardoor weet nieuw publiek niet hoe prachtig Engels is geworden”, zegt creatief directeur Hendrik Franken aan de telefoon. „Met een marketingplan hopen we meer jongeren te gaan trekken. De oude diesel Engels zal weer op stoom komen.”

Na het gesprek doemen vervlogen herinneringen op: 45 jaar geleden, het Kralingse schooltoneel. Na onze opvoering in de oude schouwburg gekostumeerd en wel bier drinken in grand café Engels. Je moest er vechten voor een plaatsje.