En het was niet lekker

Komproeven Comedian Howard Komproe proeft varianten op bestaande gerechten – met iemand die weet hoe het origineel smaakt. Vandaag eet hij Jollof-kruiden met kenner Vivian Acquah.

Illustratie Pepijn Barnard

Wie West-Afrika zegt, zegt Jollof. De traditionele rijstschotel. Er is een stammenstrijd gaande tussen Ghanezen en Nigerianen over de vraag van wie dit gerecht is. Qua dynamiek vergelijkbaar met de patat/friet discussie in Nederland.

Jollof rice is een beetje rood-achtig gekleurde rijst met een hele lekkere smaak. Je begint met het fruiten van tomaat en ui, knof kan erbij als je wil. Daar voeg je dan rijst aan toe en laat het geheel samen koken tot de rijst gaar is – en het geheel een smaakbom. Men gebruikt rauwe tomaat, maar ook blikpuree.

De voedingsindustrie zou zichzelf niet zijn als ze hier geen rambam-ritsrats-snel– klaar-variant op zouden verzinnen.

Insert Jollof-kruiden van Badia. Een merk dat op alle plekken waar donkere mensen wonen, het leading kruidenmerk is. Dat zou dus vertrouwen moeten geven…

Ik zocht contact met Vivian Acquah van Viva la Vive en stichting Know Better Do Better. Ze heeft Ghanese roots en is een jollof-ninja! Ze zet zich in voor bewustwording omtrent eten. Als je beter weet, zal je vanzelf beter gaan doen.

Ze moest al lachen toen ze het potje kruiden zag. Achterop zag ze zo veel E-nummers en vage termen, het leek wel een valse bingo kaart.

Jollof krijgt smaak door de verse dingen die je toevoegt, en het langzame proces van koken. Dat moet je niet willen versnellen of makkelijker maken.

Kitchen-hack

We volgden de aanwijzingen: kook rijst en voeg daarna naar smaak kruiden toe. De rijst wordt dus niet in de smaakmakers gekookt, wat de kern van het gerecht is. Roer het geheel goed door en laat even rusten. En met lange tanden hebben we geproefd. En het was NIET lekker. Je mist iets aan de smaak. Alsof je proeft dat het eerder een kitchen-hack is, in plaats van een toevoeging om het gerecht rijker te laten smaken.

Gelukkig had Viv, ik mag Viv zeggen, dit voorzien. En dus had ze zelf al echte jollof gemaakt. Ze deed, zoals dat hoort, een beetje geheimzinnig over wat zij heeft toegevoegd. Ze serveerde de rijst met kip en een beetje garnituur erbij. En iedereen weet; wie kip zegt, zegt Howard… Luidsmakkend en smullend hebben we haar jollof-gerecht soldaat gemaakt. In de hiphop hebben we een spreekwoord, dat luidt, real recognizes real. En die jollof van Viv is the real deal.

Die kruidenboeren maken er maar een potje van.

Volgende week proeven we: een verspakket roti.