In beeld

De Algemene Politieke Beschouwingen buiten de plenaire zaal

Er zijn meer manieren om de Algemene Politieke Beschouwingen te volgen dan live in de plenaire zaal. Fotograaf David van Dam maakte een overzicht.

Verschillende camerastandpunten van de livestream vanuit de plenaire zaal komen in de regiekamer bij elkaar. De Algemene Politieke Beschouwingen gaan elk jaar op de dag na Prinsjesdag van start.
Foto: David van Dam
Ook vanuit de coffeecorner van het Kamergebouw kijkt minister-president Mark Rutte toe. Geert Wilders vroeg zich donderdag af wie de baas is in Nederland: Rutte of de mocromaffia, verwijzend naar de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. verdedigde.
Foto: David van Dam
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen geven parlementariërs hun mening over de financiële plannen van het kabinet. Zij stellen vragen aan leden van het kabinet, onder wie premier Mark Rutte (VVD).
Foto: David van Dam
De kosten voor de zorg zijn ook bij de beschouwingen van dit jaar onderwerp van gesprek. Uit de Miljoenennota blijkt dat het kabinet verwacht dat de zorgpremie volgend jaar hoger wordt dan dit jaar.
Foto: David van Dam
In de werkkamer van kabinetspartij D66 zal het debat tussen oppositie en coalitie de hele dag onderwerp van gesprek zijn. Onder meer de voltooidlevenwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, die voor verdeeldheid zorgde binnen de coalitie, stond tijdens de eerste dag (woensdag) op de agenda.
Foto: David van Dam
Ook in de werkkamer van het CDA wordt het debat gevolgd. Dagenlang zijn de vragen van de oppositie aan onder anderen premier Mark Rutte onderwerp van gesprek, terwijl het 'gewone' politieke werk bij onder meer het CDA doorgaat.
Foto: David van Dam
De beschouwingen worden geschorst voor eetpauzes. Twee vrouwen gaan de zaal waar het persbuffet wordt voorgeschoteld binnen.
Foto: David van Dam
In de fractiekamer van Forum voor Democratie wordt het debat gevolgd op vier schermen tegelijk.
Foto: David van Dam
In de Statenpassage van de Tweede Kamer mag een televisie met daarop de APB niet ontbreken. De beschouwingen zijn opgedeeld in blokken, waarin de oppositie over verschillende onderwerpen vragen kan stellen.
Foto: David van Dam
Ook in de werkkamer van SGP-voorlichter Menno de Bruyne klinkt de stem van Mark Rutte. SGP-leider Kees van der Staaij staat bekend om zijn originele inbreng tijdens de debatten. Zo vergelijkt hij het veelbesproken investeringsfonds met de bijbelse 'Toren van Babel'.
Foto: David van Dam
De hoogtepunten van de Algemene Politieke Beschouwingen worden in de montagekamer van de pers verzameld.
Foto: David van Dam
De Thorbeckezaal in het gebouw van de Tweede Kamer is normaal een plek voor openbare debatten, nu staat alles in het gebouw in het teken van de Algemene Beschouwingen, een verdieping lager.
Foto: David van Dam
In het Kamerrestaurant kunnen medewerkers en politici gezamenlijk het debat blijven volgen. Op woensdag begon het debat om 10.30 uur en sloot Kamervoorzitter Khadija Arib om 23.15 uur af.
Foto: David van Dam
Dit is de SP-fractiekamer tijdens de APB. SP-fractieleider Lilian Marijnissen krijgt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dertig minuten spreektijd. De hoeveelheid spreektijd hangt af van de grootte (in zetels) van de partij. De VVD krijgt de meeste minuten, het afgesplitste Kamerlid Femke Merel van Kooten de minste.
Foto: David van Dam
Naast de 'patatbalie' in het Tweede Kamergebouw - waar pers en politici elkaar ontmoeten - volgen de voorlichters van de ministers het debat met de oppositie. Ook voor de medewerkers van de Kamerleden, ministers en staatssecretarissen zijn de Algemene Politieke Beschouwingen lange dagen.
Foto: David van Dam