Canada

Premier Trudeau zegt sorry voor foto (uit 2001) met ‘blackface’

De Canadese premier Justin Trudeau is in verlegenheid gebracht nadat een foto uit 2001 is uitgelekt waarop hij een bruin geschminkt gezicht heeft en gekleed is in een Arabisch gewaad. Trudeau heeft zijn excuses aangeboden. „Ik ben boos op mezelf, teleurgesteld in mezelf.” Time publiceerde de foto van de toen 29-jarige Trudeau. De foto stond in het jaarboek van de privéschool in Vancouver waar Trudeau tot en met 2001 les gaf. Trudeau, die ook een tulband en een lang gewaad droeg, was verkleed als een personage uit de Disney-film Aladdin. „Ja, het was racistisch, maar ik beschouwde het toen niet als zodanig. Nu weten we beter.” Andrew Scheer, als oppositieleider Trudeaus grote rivaal bij de verkiezingen in oktober, noemt het incident „een openlijke bespotting en racisme”. (Reuters).