Mislukte luchtaanval tegen IS in Afghanistan: 30 burgerdoden

Het Afghaanse leger kreeg Amerikaanse steun bij de aanval. Donderdag vielen ook twintig doden bij een aanslag door de Talibaan op een Afghaans ziekenhuis.

Beeld van het Afghaanse leger.
Beeld van het Afghaanse leger. Foto Parwiz/Reuters

Door een luchtaanval met één of meerdere drones gericht op terreurbeweging IS zijn woensdagnacht in Afghanistan dertig burgerdoden en veertig gewonden gevallen. De actie werd uitgevoerd door Afghaanse veiligheidsdiensten gesteund door de Amerikanen, meldt een plaatselijke autoriteit aan persbureau Reuters.

De luchtaanval was gericht op IS-militanten, maar raakte boeren in een veld in de provincie Nangarhar, in het oosten van Afghanistan. Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft dat bevestigd tegenover Reuters, maar wil geen details over de burgerdoden en -gewonden delen. De Amerikanen hebben nog niet gereageerd.

In het zuiden van Afghanistan zijn donderdag twintig doden en negentig gewonden gevallen door een aanslag met een vrachtwagenbom bij een ziekenhuis. Die aanslag werd opgeëist door de Talibaan. Delen van het ziekenhuis en verschillende ambulances werden door de explosie verwoest.

Geregeld aanslagen

De Talibaan verklaarden dat een nabijgelegen gebouw van de Afghaanse veiligheidsdiensten het doelwit van de aanslag was. Onder de slachtoffers zouden vrouwen, kinderen, patiënten die in het ziekenhuis lagen en hulpverleners zijn.

Lees ook: Trump trekt stekker uit vredesoverleg met Taliban

President Ashraf Ghani veroordeelde de aanslag van de Talibaan via zijn woordvoerder op Twitter: „De Talibaan blijven burgers aanvallen terwijl hun leiders naar Iran en Rusland afreizen.” Daarmee verwijst hij naar een delegatie van de terroristische organisatie die steun in het buitenland zoekt met oog op de onlangs opgeschorte vredesonderhandelingen.

De Talibaan plegen geregeld aanslagen in Afghanistan. Volgende week kiezen de Afghanen een nieuwe president. In aanloop naar de stembusgang hebben de Talibaan gedreigd met aanslagen op verkiezingsbijeenkomsten en stemlokalen. Zij willen de bevolking ontmoedigen te gaan stemmen. De Talibaan weigeren het gezag van de huidige regering te erkennen.

Begin deze maand werden de vredesbesprekingen tussen de Verenigde Staten en de Talibaan opgeschort. Aanleiding hiervoor was de dood van een Amerikaan bij een aanslag.