VN sturen experts naar Saoedi-Arabië om aanval te onderzoeken

Saoedi-Arabië presenteerde eerder op de dag naar eigen zeggen bewijsmateriaal dat Iran achter de aanval zit.

Brokstukken van de raketten die volgende de Saoedische regering zijn gebruikt om zijn olie-installaties aan te vallen.
Brokstukken van de raketten die volgende de Saoedische regering zijn gebruikt om zijn olie-installaties aan te vallen. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

De Verenigde Naties hebben experts gestuurd naar Saoedi-Arabië om de aanval op Saoedische olie-installaties in Abqaiq te onderzoeken. Dat bevestigt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, woensdag aan persbureau AFP.

„Ze zijn al weg en gaan aan het werk”, zei Guterres tegen AFP, „we moeten dit soort escalatie tegengaan”. Riad zei eerder deze week al de VN uit te gaan nodigen voor onderzoek.

Lees ook: Acute problemen oliemarkt dreigen na drone-aanval

Saoedi-Arabië presenteerde eerder op de dag brokstukken van raketten, satellietfoto’s en ander beeldmateriaal waarmee naar eigen zeggen wordt aangetoond dat Iran achter de aanval op zijn olievelden zat. Volgens Riad zijn er totaal 25 drones en raketten afgevuurd op twee olie-installaties. Deze aanvallen zouden uit het noorden, dus uit Iran, zijn gekomen.

Iran betwist de beschuldigingen. Het enige wat Saoedi-Arabië heeft laten zien is „dat het niets weet”, schreef een adviseur van de Iraanse president op Twitter.

Houthi-rebellen

De aanvallen zijn opgeëist door Houthi-rebellen in Jemen, dat ten zuiden ligt van Saoedi-Arabië. Deze gewapende groepering wordt gesteund door Iran. Saoedi-Arabië leidt de Arabische coalitie die de Jemenitische regering steunt in de strijd tegen de Houthi’s.

De Houthi-rebellen hebben woensdagavond gedreigd met nieuwe aanvallen. Ze zeggen nieuwe drones te hebben die ook de Verenigde Arabische Emiraten (tevens een vooraanstaande strijder in de Arabische coalitie) kunnen raken. „Vandaag kondigen voor het eerst aan dat we tientallen doelwitten in de VAE en sommige in Abu Dhabi binnen ons bereik hebben, en op elk moment kunnen aanvallen”, zei de militaire woordvoerder van de groepering volgens Reuters.

Bondgenoten VS en VK

De Verenigde Staten scharen zich aan de zijde van Saoedi-Arabië, hun bondgenoot. Woensdagochtend kondigde Donald Trump een „aanzienlijke verhoging van de sancties” op Iran aan. De precieze maatregelen worden ergens de komende twee dagen bekendgemaakt, maar de Britse premier Boris Johnson en zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu hebben hun steun er al voor uitgesproken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde de aanval woensdagmiddag een „oorlogsdaad”. Pompeo is inmiddels geland in de Saoedische stad Djedda, waar hij de kroonprins Mohammed bin Salman gaat ontmoeten en de vergaarde inlichtingen rondom de aanval zal bespreken.