Saoedi-Arabië sluit aan bij militaire missie Straat van Hormuz

De beslissing is een reactie op de drone-aanvallen van afgelopen weekend. Hoewel deze werden geclaimd door Houthi-rebellen uit Jemen, denkt Saoedi-Arabië dat Iran erachter zit.

Boten uit Oman varen richting de Straat van Hormuz.
Boten uit Oman varen richting de Straat van Hormuz. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

Saoedi-Arabië sluit zich aan bij de door de Verenigde Staten geleide internationale missie in de Straat van Hormuz om te voorkomen dat olietankers in de belangrijke vaarroute worden aangevallen. Het Saoedische staatspersbureau meldde dat op basis van een bron binnen het ministerie van Defensie. De beslissing van Saoedi-Arabië valt gelijk met een gepland bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan het land.

Lees ook: Acute problemen oliemarkt dreigen na drone-aanval

De Straat van Hormuz verbindt de Indische Oceaan met de Perzische Golf. De waterweg is van groot economisch belang voor Saoedi-Arabië en geeft toegang tot het gebied met de grootste olievelden van de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Zuid-Irak en Iran. De afgelopen maanden vonden er verschillende incidenten plaats waardoor internationale spanningen opliepen. Zo was er recentelijk een incident met een Britse olietanker. Die werd geënterd door Iran en aan de ketting gelegd.

Afgelopen weekend vonden drone-aanvallen plaats op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Dat is voor de oliestaat de reden om zich nu bij de militaire missie in de Straat van Hormuz te voegen. Eerder sloot Australië zich aan bij de militaire missie. Het land stuurde een oorlogsschip, een bewakingsvliegtuig en militairen naar de Perzische Golf. Nederland wil alleen in EU-verband meedoen aan de missie om te voorkomen dat het wordt meegezogen in het conflict.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz

Iran

De drone-aanval van afgelopen weekend, waarbij de helft van de Saoedische olieproductie werd lamgelegd, werd opgeëist door Houthi-rebellen, die in Jemen in oorlog zijn met een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie. Saoedi-Arabië verdenkt echter Iran ervan achter de drone-aanvallen te zitten, dat ontkent schuldig te zijn.

Ook de VS verdenken Iran. Minister Pompeo liet via Twitter weten ervan overtuigd te zijn dat Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen. Tijdens een staatsbezoek in Riyad gaat hij de consequenties van de actie bespreken.

Als gevolg van de aanval stegen de prijzen van ruwe olie maandag flink. President Donald Trump gaf toestemming voor het gebruik van de ‘strategische oliereserve’ om te voorkomen dat de olieprijzen al te erg omhoog zouden schieten. Die reserve was aangelegd na de oliecrisis van 1973.