Rwandese rebellenleider Mudacumura gedood in Congo

Mudacumura was een van de meest gezochte mannen in Congo. Het Internationaal Strafhof had sinds 2012 een arrestatiebevel uitstaan.

Mudacumura was de leider van de FDLR-rebellen, de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda. Archiefbeeld uit 2009.
Mudacumura was de leider van de FDLR-rebellen, de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda. Archiefbeeld uit 2009. Foto Lionel Healing/AFP

Het Congolese leger heeft de Rwandese rebellenleider Sylvestre Mudacumura (65) gedood. Dat melden internationale persbureaus op basis van een verklaring van het leger. Mudacumura was een van de meest gezochte mannen in Congo, het Internationaal Strafhof had sinds 2012 een arrestatiebevel uitstaan.

Mudacumura is in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten in Rutshuru in de provincie Noord-Kivu. Generaal Leon-Richard Kasonga spreekt van een „echte prestatie van het Congolese leger”. Mudacumura werd beschuldigd van onder meer moord, verkrachting, marteling en plundering in Congo. In 2009 en 2010 zou hij zich in de provincies Noord- en Zuid-Kivu schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Nieuw tijdperk van samenwerking

De rebellenleider stond aan het hoofd van de in 2000 opgerichte FDLR (de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda). De grondleggers van de Hutu-rebellengroep worden gezocht wegens actieve deelname aan de Rwandese genocide in 1994. Daarbij kwamen meer dan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven. Mudacumura werd niet formeel gezocht voor betrokkenheid bij de genocide.

Lees en bekijk ook: 25 jaar na de genocide in Rwanda

De Rwandese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Olivier Nduhungirehe, noemt de dood van Mudacumura „goed nieuws voor vrede en veiligheid in de regio”. „Met zijn genocidale groep, de FDLR, destabiliseerde hij Congo en werden Congolezen en Rwandezen gedood”, reageerde hij tegenover persbureau AFP. Nduhungirehe prijst de inzet van de Congolese president Felix Tshisekedi om rebellengroepen aan te pakken. Volgens hem maakt dit de weg vrij voor „een nieuw tijdperk van positieve en vreedzame samenwerking” tussen Congo en buurlanden.

Generaal Kasonga heeft andere rebellengroepen en leden van de FDLR in Congo opgeroepen zich over te geven. Zo niet, dan zou hen hetzelfde lot als Mudacumura te wachten staan.