Nederlanders krijgen tot dertien jaar cel voor serie plofkraken België

Negen mannen en een vrouw pleegden tussen mei en augustus 2018 zes plofkraken. Ze maakten ruim 800.000 euro buit. De opgelegde celstraffen lopen uiteen van drie tot dertien jaar.

De rechtbank in Antwerpen.
De rechtbank in Antwerpen. Foto Getty Images

Tien Nederlanders zijn in België veroordeeld voor hun aandeel in zes plofkraken op pinautomaten in Vlaanderen tussen mei en augustus vorig jaar. De rechtbank in Antwerpen legde celstraffen op variërend van drie tot dertien jaar, waarvan deels voorwaardelijk. Het OM had vijftien jaar geëist tegen twee hoofdverdachten.

De negen mannen en een vrouw maakten met de plofkraken ruim 800.000 euro buit, hoewel een deel ervan onbruikbaar was door opengebarsten verfcapsules.

De zes pinautomaten waren zwaar beschadigd. Sommigen bevonden zich in appartementsgebouwen, waardoor omwonenden gevaar liepen. Dit rekende de rechter de verdachten aan. Bij de plofkraken vielen geen doden of gewonden.

Het OM had hoge straffen geëist omdat een aantal verdachten in Nederland al veroordelingen op hun naam had staan. Eén van de veroordeelden heeft de misdaad bekend. Anderen bagatelliseerden hun aandeel in de overval en zeiden alleen een vluchtauto of materieel te hebben geleverd.