NCTV leidt team voor beveiliging personen rond zaak Ridouan Taghi

Een speciaal team zal zich buigen over de beveiliging van de advocaten, officieren van justitie en rechters die betrokken zijn bij de zaak tegen Ridouan Taghi.

Grapperhaus staat de pers te woord.
Grapperhaus staat de pers te woord. Foto David van Dam

Een speciaal team onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) gaat bepalen hoe de mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij de zaak tegen Ridouan Taghi, beveiligd moeten worden. Het team zal zich buigen over de beveiliging en bewaking van de betrokken advocaten, officieren van justitie, agenten en rechters. Ook zal besproken worden of de beveiliging „breder getrokken” moet worden naar bijvoorbeeld journalisten, aldus een NCTV-woordvoerder.

Het team zal bestaan uit vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de politie. Het is de eerste keer dat op landelijk niveau een dergelijk team wordt opgetuigd, normaliter wordt persoonlijke beveiliging op lokaal niveau bepaald door justitie en politie. Alleen de bewaking van „personen die essentieel zijn voor de democratie”, zoals politici, loopt altijd centraal.

De maatregel, woensdag aangekondigd door minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA), is een directe reactie op de moord op advocaat Derk Wiersum eerder op de dag. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij, die belastende verklaringen heeft afgelegd over Taghi. Taghi wordt gezien als de spil van de Nederlandse drugsmaffia.

‘Aanslag op onze rechtstaat’

De woordvoerder van de NCTV noemt de moord op de advocaat „ongekend”. Hij stelt dat het te vroeg is om iets te zeggen over eventuele fouten bij de beveiliging van de raadsman. Wel stelt hij dat „we op centraal niveau moeten onderzoeken of onze dreigingsanalyses voor deze groep wel goed zijn”. Grapperhaus benadrukt in zijn Kamerbrief dat het gaat om personen die „een bijdrage leveren aan de democratische rechtsorde”.

Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, zei woensdagavond tegen Nieuwsuur dat er inmiddels maatregelen zijn genomen voor de bescherming van de officieren van justitie en de rechters die betrokken zijn bij de zaak tegen Taghi. Volgens hem waren er geen serieuze signalen dat een moordaanslag op Wiersum beraamd werd. Daarom waren geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Lees ook: Liquidatie van advocaat ‘is aanslag op rechtsstaat’

Tegenover journalisten noemde een geëmotioneerde Grapperhaus de liquidatie op Wiersum woensdagmiddag „afschuwelijk”. De georganiseerde misdaad is volgens hem een „grens overgegaan” en heeft daarmee een „aanslag op onze rechtstaat gepleegd”. De minister wilde lopende het strafrechtelijk onderzoek geen direct verband leggen tussen Wiersums dood en het feit dat hij kroongetuige B. verdedigde.

Taghi’s advocaat Inez Weski stelde woensdagmiddag dat het vooralsnog voorbarig is conclusies te trekken over enig verband tussen haar cliënt en de moord. „De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen”, zei Weski tegen persbureau ANP.