Hoekstra: tientallen miljarden in nieuw investeringsfonds

Miljoenennota

Er komen zeker tientallen miljarden euro’s in het veelbesproken investeringsfonds van het kabinet. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) in een interview in NRC, waarin hij de plannen voor komend jaar toelicht.

In de Miljoenennota zelf staat nog weinig over het investeringsfonds. Geen bedragen, en geen concrete investeringsprojecten. Alleen dat de mogelijkheden worden onderzocht. Eind augustus lekten de plannen voor een nieuw investeringsfonds al wel uit. De Telegraaf noemde toen een omvang van 50 miljard euro. Over dat bedrag zegt Hoekstra dat „iemand dat uit zijn duim gezogen heeft”.

Premier Rutte (VVD) was dinsdag in zijn toelichting op het fonds een stuk voorzichtiger. „Het eerste jaar zullen er ook echt geen tientallen miljarden in dat fonds zitten. Dat is echt pas iets voor over twintig, dertig jaar.’

Dit najaar zal minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) met een ‘brede agenda’ komen met voorstellen over het ‘duurzame verdienvermogen’ van de Nederlandse econonomie. Wiebes en Hoekstra kijken samen naar de details van het fonds.

Hoekstra wil de staatsschuld voor het fonds laten oplopen. Die mag volgens Brusselse begrotingsregels niet hoger zijn dan 60 procent van het bruto binnenlands product.

Interview Hoekstra pagina 4-5