Actrice Tessa Sunniva van Tol (28) als Anastasia in de gelijknamige musical: „Ik wilde als kind altijd alleen maar zingen en dansen.”

Foto Annemieke van der Togt/Roy Beusker Fotografie

Musical over Anastasia: ‘het ware verhaal van de tsarendochter is gruwelijk’

Interview Tessa Sunniva van Tol speelt Anastasia in de musical over de mysterieuze Romanov-prinses. Ter voorbereiding bezocht ze Sint-Petersburg.

Als kind had Tessa Sunniva van Tol (28) eigenlijk niet zo veel met prinsessen. Ze zat liever in een boom of tussen de hooibalen op het bloemenbedrijf van haar vader. Toch speelt ze al voor de tweede keer een prinses in haar nog korte carrière. Van Tol brak door als Ariël in The Little Mermaid en kruipt nu in de rol van Anastasia in de gelijknamige musical die vanaf zondag in het AFAS Circustheater in Scheveningen te zien is. Tussendoor speelde ze ook nog Jane in de Duitstalige versie van Tarzan.

Want ook al is ze meer een ‘bomenmeisje’, de liedjes die de prinsessen vroeger zongen vond ze als kind al fantastisch. „Ik wilde als kind sowieso altijd alleen maar zingen en dansen.”

De musical Anastasia, geproduceerd door Stage Entertainment, gaat verder waar de echte geschiedenis ophoudt. Feit is dat de tsarenfamilie in 1918 door de bolsjewieken werd vermoord. Maar in het graf van de Romanovs ontbreken twee familieleden. De verdwijning is voer voor speculatie. Zouden twee van de kinderen het toch hebben overleefd?

Van Tol kende de mythe. „De gedachte dat er ook maar 1 procent kans zou zijn dat een van de kinderen het had overleefd, vond ik als kind al heel spannend. Maar nu ik er iets meer van weet is het werkelijke verhaal ook gruwelijk natuurlijk.”

Begin 21ste eeuw vonden archeologen een nieuw graf in Rusland, met daarin overblijfselen van een jongen en een meisje in de leeftijd van de twee vermiste kinderen. Wetenschappers concluderen aan de hand van DNA-testen dat het de twee vermiste tsarenkinderen moeten zijn. „In mei gingen we op reis naar Sint-Petersburg en daar hoorde ik heftige details. Bijvoorbeeld hoe de prinsesjes dachten dat ze zouden worden bevrijd en daarom diamanten en sieraden onder hun korset hadden gestopt. Dat bleek uiteindelijk een van de duurste kogelvrije vesten te zijn. Toen ze werden meegenomen door de bolsjewieken zagen ze hoe hun hele familie werd vermoord, maar bleven zelf nog een tijdje in leven.”

De musical is veel magischer en vriendelijker dan de geschiedenis. Anastasia, een van de tsarenkinderen, lijdt in de musical aan geheugenverlies na de aanval en zoekt jarenlang naar wie ze is. Langzaam komen flarden terug van haar verleden. „Als ze op een gegeven moment een verloren muziekdoos opent, ziet ze opeens het paleis in Sint-Petersburg voor zich. Ze zingt: ‘circusbeer, rood fluweel, beelden die al vervagen’. Die liedtekst komt vaak terug.

„Toen we in mei in Sint-Petersburg waren, ben ik op bezoek geweest in het paleis. Daar aan de wanden hangt rood fluweel, precies zoals in het lied wordt bezongen. Ik hoef me nu niet meer in te denken hoe die kamer eruit zou zien, ik kan gewoon beschrijven wat ik daar zag en dat zingen.”

En hoe. Van Tol zong een deel van het lied al tijdens de medley van de musical op de Uitmarkt in Amsterdam. Mensen waren onder de indruk van haar stem, die rond, warm en overtuigend is. Wonderlijk genoeg volgde Van Tol na haar vooropleiding aan Lucia Marthas geen hbo-theateropleiding, ze nam wel veel theater- en zanglessen en werd jong (20) gecast voor haar hoofdrol in The Little Mermaid. „In een van de laatste rondes vroegen de andere meiden: en welke opleiding heb je gedaan? Toen ik zei: geen opleiding, keken ze elkaar een beetje lacherig aan, zo van: wat doe je dan hier? Maar ik dacht, ik ben hier gekomen, dan moet ik wel wat kunnen.”

Van Tol is een doorzetter. Ze volgde taallessen om de rol van Jane in de Duitse versie van Tarzan te krijgen. Dat lukte haar. „Ik sprak de taal eigenlijk niet, maar mijn moeder is Duits, dus ik herken de klanken wel. Ik ben naar het Goethe-Institut gegaan om daar wat lessen te nemen. Ik wilde die rol heel graag.”

Net zoals de rol van Anastasia. Ze gaat inmiddels wel naar feestjes, maar mijdt harde muziek, alcohol en sigarettenrook. „Ik kan nu doen waar ik als kind alleen maar van droomde. Ik vind het niet erg om daar heel hard voor te werken.”

Anastasia. Circustheater Scheveningen. T/m 5/1/2020. Inl: Anastasia.nl