Einde kindhuwelijk

Huwelijksleeftijd Indonesische vrouwen voortaan negentien jaar

Het Indonesische parlement heeft dinsdag ingestemd met een wetswijziging die de minimumleeftijd voor vrouwen om te trouwen verhoogt naar negentien. Deze grens lag op vijftien, maar meisjes die jonger waren mochten tot dusver trouwen als hun ouders daarvoor toestemming gaven. De wetswijziging is doorgevoerd onder druk van vrouwen- en kinderrechtenorganisaties. Cijfers van Unicef tonen dat één op de zes Indonesische meisjes al voor haar achttiende verjaardag trouwt. Kindhuwelijken worden gezien als oorzaak van vroegtijdig overlijden van baby’s en moeders. Ook zouden de huwelijken kinderarbeid bevorderen. Minister voor Vrouwenrechten en Kinderbescherming Yohana Yembise noemt de wetswijziging dan ook een „geschenk aan Indonesische kinderen”. (NRC)