46 doden bij aanslagen Afghanistan, president blijft ongedeerd

De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Zij dreigden eerder al met aanslagen in aanloop naar de verkiezingen volgende week.

Afghaanse veiligheidstroepen nabij de plek van de aanslag in hoofdstad Kabul.
Afghaanse veiligheidstroepen nabij de plek van de aanslag in hoofdstad Kabul. Foto Omar Sobhani/Reuters

Bij twee explosies in Afghanistan zijn dinsdag zeker 46 mensen om het leven gekomen. De grootste ontploffing deed zich voor nabij een verkiezingsbijeenkomst van president Ashraf Ghani ten noorden van de hoofdstad Kabul. De regeringsleider bleef ongedeerd, meldt persbureau AFP. Bij die aanslag vielen behalve 24 doden ook 32 gewonden.

Ghani stond op het punt aan een toespraak te beginnen toen de bom afging. AFP schrijft dat het om een zelfmoordterrorist op een motor ging. Hij werd bij de eerste checkpoint voor de bijeenkomst tegengehouden en blies zichzelf toen op. Onder de doden zijn zowel burgers als militairen, ook zijn er meerdere vrouwen en kinderen omgekomen.

De tweede ontploffing vond plaats in het centrum van Kabul in de buurt van de Amerikaanse ambassade en een legerbasis. Bij deze zelfmoordaanslag vielen 22 doden en 38 gewonden, meldt persbureau AP. De verantwoordelijkheid voor beide explosies is opgeëist door de Talibaan, meldt persbureau Reuters. Een woordvoerder van de terroristische groepering stelde dat de aanslagen gericht waren op Afghaanse veiligheidsdiensten.

Verkiezingen

Volgende week kiezen de Afghanen een nieuwe president. In aanloop naar de stembusgang hebben de Talibaan gedreigd met aanslagen op verkiezingsbijeenkomsten en stemlokalen. Zij willen de bevolking ontmoedigen te gaan stemmen. De huidige president Ghani hoopt herkozen te worden voor een termijn van vijf jaar.

De vredesbesprekingen tussen de VS en de Talibaan werden begin deze maand opgeschort. Aanleiding daarvoor was de dood van een Amerikaan bij een aanslag. Maandag kwam in Afghanistan de zeventiende Amerikaanse militair om sinds het begin van 2019.